Tyrkisk gigant: Nå forteller de om planene for norsk verftssatsing

Ny tørrdokk på 178 meter og kontrakter til nærmere to milliarder står i kø fra Tyrkia. – Vi ønsker å satse enda mer på verftet i Sogn, sier tyrkisk eier til Kystens Næringsliv.

Tor Leif Mongstad (i midten), leder hos Havyard Tersan sammen med sine eiere, Ahmet Paksu, hovedeier (t.h) og styreformann og Engin Oktay, eier og styremedlem.
Tor Leif Mongstad (i midten), leder hos Havyard Tersan sammen med sine eiere, Ahmet Paksu, hovedeier (t.h) og styreformann og Engin Oktay, eier og styremedlem.Foto: Arvid Steen
NOR-FISHING (Kystens Næringsliv): På en omsvermet stand i hall D på Nor-Fishing-konferansen i Trondheim, står administrerende direktør ved Havyard Tersan, Tor Leif Mongstad og snakker med to tyrkere.

De to tyrkerne er Ahmet Paksu, hovedeier og styreformann og Engin Oktay, eier og styremedlem.

Tersan er Tyrkias største verftsgruppe med drøyt 5000 ansatte. Etter oppkjøpet av Leirvik Havyard vinteren 2023, har verftet fått et voldsomt oppsving.

Oppkjøpet kom i siste liten. Verftet lå nede med brukket rygg.

Nå forteller de to eierne fra Tersan for første gang om ambisjonene for verftet.

Les mer om oppkjøpet under:

Tung satsing på tørrdokk

De tyrkiske eierne har planen klar. Men først må den godkjennes av lokalpolitikerne.

– Vi har tyngden og kapitalen til å foreta store investeringer. Vi har allerede søkt om å få bygge en ny tørrdokk på 178 ganger 28 meter. Det vil øke konkurransekraften markant, samtidig som det gir oss mulighet til en utvidet kapasitet i service- og vedlikeholdsmarkedet. Dette kommer i tillegg til nybyggaktiviteten, sier Ahmet Paksu, hovedeier og styreformann til Kystens Næringsliv.

– Hvor mye vil dere investere hos Havyard?

– Summene er nok ikke klare enda, men det blir nok den største investeringen i verftets historie. Kombinert med «en kø» av oppdrag som blant annet sendes fra våre verft i Tyrkia, ser vi lyst på investeringen vår i Norge, sier Paksu.

Etter det Kystens Næringsliv kjenner til, vil en tørrdokk av de dimensjonene Havyard Tersan ønsker å få på plass, koste et sted mellom 150–200 millioner kroner.

Det er en av de største investeringene for sogneverftet noensinne.

Tyrkisk-norsk samarbeid

Ahmet Paksu forteller videre at kombinasjonen norsk teknologi og prosjektledelse, paret med rimeligere arbeidskraft og stål i Tyrkia, vil være et stort konkurransefortrinn for kommende kunder.

– Vi har blant annet store tørrdokkhaller i våre tyrkiske verft hvor klargjøring kan gjøres under tak. Der er vi gode. Så er det slik at våre internasjonale kunder setter pris på norske finansieringsløsninger, norsk teknologi og norsk prosjektledelse. Den biten av skipsbyggingen overlates til Tor Leif Mongstad og hans fagfolk, sier Paksu.

– Mongstad legger til:

– Vi har tidligere samarbeidet med mange aktører når skip skal bygges. Nå har vi stort sett alt «på huset», og det er selvsagt en klar fordel. Vi har fått en kontroll på prosjektene våre som vi setter veldig stor pris på. Våre nye eiere tenker på mange måter helt likt som et norsk verft, sier verftssjefen.

Men han legger til at verftet i Leirvik er en selvstendig enhet ut over at vi rapporterer til Tyrkia.

Det betyr også at de ikke slutter å bruke norske underleverandører, understreker han.

– Tersan er skrogleverandøren vår, men vi opererer fritt med hensyn til å velge utstyr og benytte oss av den maritime klyngen i Norge.

Står i kø

Havyard Tersan har for øyeblikket en ordrebok på nærmere 1,7 milliarder kroner.

– Verftet er inne i en god trend, med gode og tilstrekkelig store oppdrag til å holde god drift framover. Takket være den lojaliteten og fleksibiliteten de ansatte har vist oss, kan vi nå med trygghet bygge oss opp til det nivået vi må ha for å kunne håndtere den planlagte og solgte nybyggingsaktiviteten, sier Mongstad til Kystens Næringsliv.

Og nybyggaktivitetene er i god driv.

Kun måneder etter oppkjøpet vinteren 2023, rant det inn med fem kontrakter til verftet. Ifølge styremedlem i Tersan, Engine Oktay, er det flere underveis.

Det er derfor det er viktig å få på plass den nye dokken hos verftet.

– Tersan opplever en stor ordretilgang for tiden. Mange av de kommende kontraktene vil naturlig nok bli delvis utført i Norge. Det vil også flere og flere av våre internasjonale kunder, sier Oktay til Kystens Næringsliv.

– Hvor fornøyd er dere med oppkjøpet så langt?

– Veldig godt fornøyd. Vi ser for oss et langt, godt og inntektsrikt samarbeid med Mongstad og hans dyktige fagfolk. Vi er veldig spent på fortsettelsen, og håper å kunne annonsere flere kontrakter til verftet om ikke lang tid, sier Oktay.

(Vilkår)
Publisert 22. August 2024, kl. 03.14Oppdatert 22. August 2024, kl. 09.09
HavyardTersan