Fartøyet bygges av MeyerFassmer Spezialschiffbau, er tenkt å være et betydelig fremskritt for europeisk havforskning.

Med en lengde på 125 meter og en kapasitet til å huse 35 forskere og 36 mannskap, blir det et sentralt verktøy for å forstå klimaendringer og bevare våre hav.

Skal bedre forståelsen

– Vi må få en bedre forståelse av vårt skiftende klima og effekten det har på havmiljøet for å beskytte havene og fremtidige generasjoner. Havforskning er nå anerkjent som kritisk for vår forståelse av klimaendringer, så vel som en rekke bevaringssaker, sier konserndirektør Stene Førsund, salg og markedsføring ved Kongsberg Discovery i en pressemelding.

Om bord blir det norsk schwung over det vitenskapelige. Kongsberg Discovery har fått ordre på å levere vitenskapelige sensorer som inkluderer flerstråleekkolodd for havbunnskartlegging og EK80 ekkolodd for overvåking av marine økosystemer. Disse instrumentene gir nødvendig nøyaktighet for å kartlegge havbunnen og studere fiskehastighet og strømningsmønstre.

Håndteringssystem og A-ramme

I tillegg vil Kongsberg Maritime tilby et integrert vitenskapelig håndteringssystem for skipet, inkludert trekkvinsjer, overbordshåndteringsenheter, A-ramme, to håndteringsbjelker, et kjerneprøvehåndteringssystem og kontrollsystemer. Dette utstyret vil tillate sikker og effektiv håndtering av kabler og tau, samt kjerneprøvetaking.

Meteor IV er spesielt designet for å støtte tverrfaglig forskning, med fokus på Atlanterhavet, og vil rette seg spesielt mot klima- og miljøforskning. Leveringen av det avanserte, norske utstyret skal bidra til å nå målet om å kartlegge hele havbunnen innen 2030 og styrke den vitenskapelige forståelsen av havet.