Vard er blant de utvalgte i milliardsatsing

Rundt 50 industripartnere tar del i det som blir verdens største forskningsprosjekt i sitt slag.

Havard Vollset Lien i Vard.
Havard Vollset Lien i Vard.Foto: Vard

Det er midler fra Norges forskningsråd som skal muliggjøre det som trolig blir verdens største forskningssatsing på grønn skipsfart.

Totalt vil det utbetales mellom 120 og 180 millioner kroner årlig, over åtte år – i tillegg til satsing fra de enkelte industripartnerne.

Målet med FME MarTrans er å få fortgang i omstillingen til klimavennlige drivstoff.

– Dette blir en viktig arena for nettverksbygging, samarbeid på tvers og for å tilføre relevans til forskningsarbeidet, sier Håvard Vollset Lien, direktør for forskning og innovasjon i Vard.

Oppstart blir allerede høsten 2024.

FME står for forskningssenter for miljøvennlig energi, og senteret FME Maritime Energy Transition (MarTrans) er et åtteårig samarbeidsprosjekt med 65 partnere fra maritim industri og forskningsmiljø.

Hovedfokuset er forskning, innovasjon og utdanning for å akselerere energiomstillingen i skipsfarten, samtidig som man øker verdiskapningen og eksporten for norsk maritim industri.

Initiativet til FME MarTrans kommer fra SINTEF Ocean, og er basert på det tidligere SFI Smart Maritime-prosjektet som Vard var med i 2015–2023.

FME MarTrans vil også være en unik mulighet til nettverksbygging på tvers.

Prosjektet omfatter nemlig rundt 50 industripartnere, herav 18 rederier med totalt 450 fartøy (se liste nede i saken).

Men også følgende tolv forskningsinstitusjoner: Sintef Ocean, Sintef Energy, Sintef Industry, Sintef Ålesund, NTNU, NHH, UiT i tillegg til de skandinaviske og europeiske Chalmers (SE), DTU (DK), VTT (FI), IIASA (AUT), NTUA (GRE).

Vards rolle skal være å bidra med finansiell støtte og egne ressurser i diverse prosjekt.

(Copyright)
Publisert 22. May 2024, kl. 07.03Oppdatert 22. May 2024, kl. 07.03