Vegsund slip frikjent for millionkrav i lagmannsretten

Både verftet og underleverandøren Zenith fikk medhold i ankesaken fra rederiet og kunden.

«Sørøyfisk».
«Sørøyfisk».Foto: Jon Eirik Olsen

– Har ikke lest dommen enda. Skal vurdere saken først før noe blir avgjort i så måte.

Det svarer reder og eier Jim Rune Sørøy i Sørøyfisk når Kystens Næringsliv tar kontakt. En videre anke til Høyesterett er derfor uviss.

Havarerte motor

Stridens kjerne står om fiskefartøyet «Genesis» – senere «Sørøyfisk» – som selskapet kjøpte i september 2020. Kjøpesum med kvote var 395 millioner kroner.

Under en belastningstest 2. februar 2021, og som Sørøyfisk selv gjennomførte, havarerte hjelpemotoren om bord.

Må betale saksomkostninger

Kravet, som nå er avvist i Frostating lagmannsrett, var på nærmere én million kroner, og rettet mot Vegsund slip og underleverandøren Zenith elektro.

Vegsund Slip.Foto: Vegsund Slip
I tillegg kom krav om å dekke tap av fangstverdier i perioden fartøyet måtte repareres. Det var Sunnmørsposten som først skrev om saken.

Retten peker på at Sørøyfisk hadde folk til stede under testen, men at ingen overvåket motoren i maskinrommet, noe som kunne ha forhindret skaden.

Sørøyfisk ble dømt til å betale sakskostnader på totalt 450.000 kroner.

Av dette går 215.000 kroner til Vegsund Slip og 235.000 til Zenith.

Vegsund slip ved styreleder Sindre Drønnen har ingen videre kommentar til dommen.

– Blanke ark. Ingen kommentar, er Drønnens korte svar til Kystens Næringsliv.

DNV-krav

Forut for hendelsen var en rekke forsinkelser på overlevering grunnet nødvendige utbedringer om bord på «Sørøyfisk».

Selger Bluewild engasjerte Vegsund slip til arbeid både på hovedmotor og hjelpemotor. Vegsund benyttet på sin side Zenith Elektro for å utføre elektroarbeid på fartøyet.

Sørøyfisk hadde da formelt overtatt fartøyet, og alle parter hadde fått varsel fra DNV om at det måtte utføres en belastningstest på motorene om bord.

I oktober 2022 avviste voldgiftsretten et erstatningskrav rettet fra kjøper mot selger Bluewild Ocean I.

1. februar 2024 stevnet Sørøyfisk derfor både Vegsund og Zenith for tingretten. Begge selskap ble 10. juli samme år frikjent for ansvar. I september anket Sørøyfisk til Frostating lagmannsrett.

Sørøyfisk mente at det var feil ved alarmsystemet og feil gjennomføring av testen som førte til havariet. Rederiet holdt også de to selskapene ansvarlige, og krevde erstattet økonomiske tap, inkludert tap av fangst.

Utenom forsikringsavkorting og estimert fangsttap, stod kravet om tett på én million norske kroner.

Avviste kravet

11. mars kom dommen i lagmannsretten.

– Frostating lagmannsrett har avvist Sørøyfisk AS’ krav om erstatning fra Vegsund Slip AS og Zenith Elektro AS etter havariet på fiskefartøyet «Sørøyfisk». Retten konkluderer med at selskapene ikke handlet uaktsomt, og at Sørøyfisk selv hadde ansvar for testingen som førte til skaden.

I dommen heter det at «under belastningstesten var det ti ansatte fra Sørøyfisk til stede på fartøyet, blant annet skipper, maskinist og motorpasser. Til stede var også en ansatt fra Zenith. Det var ikke personer fra Bluewild, Vegsund eller DNV til stede under belastningstesten.»

Lagmannsretten kom til at Sørøyfisk selv hadde igangsatt belastningstesten uten å sikre at nødstoppen var reparert. Zeniths elektriker kunne ikke holdes ansvarlig for testens gjennomføring, og det var ikke sannsynliggjort at alarmen sviktet.

«Sørøyfisk» er i dag over på reder Jimmy Tøllefsen sine hender, under navnet «Thea Mathilde».

(Vilkår)
Publisert 12. March 2025, kl. 08.08Oppdatert 13. March 2025, kl. 11.37
Vegsund slipVerftSørøyfiskFrostating lagmannsrettRettssak