Vellykket brenselscelletest for Røkke-selskap gir håp om en utslippsfri dyphavsflåte

Alma Clean Power har gjennomført testoppstart for verdens aller første brenselscelle drevet på grønn ammoniakk. Smålåtne 6 kilowatt baner veien for 100 kilowatt-moduler. Og det stopper ikke der.

Administrerende direktør i Alma Clean Power foran den aller første brenselscellen, Mjøllner.
Administrerende direktør i Alma Clean Power foran den aller første brenselscellen, Mjøllner.Foto: Ketil Svendsen

- Testen representerer en viktig milepæl på vei mot nullutslipp i deep sea shipping, sier Bernt Skeie til Kystens næringsliv.

Administrerende direktør i Røkke-eide Alma Clean Power er stolt over at arbeidet til de 35 ansatte i selskapet har båret frukter. Allerede til høsten skal det testes 100 kilowattløsninger myntet på skip.

- Høyeste effekt noensinne

Et drøyt år med utvikling, på skuldrene til det som en gang var Chr- Michelsens Instituttets verkstedsavdeling, har gitt det Skeie mener er den høyeste effekten som noen gang er demonstrert fra såkalte fastoksid ammoniakk brenselceller.

Testresultatene for høytemperaturbrenselscellene viser så langt en elektrisk virkningsgrad på mellom 61 og 67 prosent, langt høyere enn fra en forbrenningsmotor.

- Til neste år planlegger vi en 100 kilowatt demonstrasjon på ammoniakk og LNG med CO₂-fangst, fulgt fortløpende av ulike fuels og ulike maritime demonstrasjoner i løpet av den neste årene, fortalte Skeie da Kystens næringsliv tidligere i år besøkte hovedkvarteret et steinkast unna den nye stavkirken på Fantoft i Bergen.

Ammoniakk direkte

Kort fortalt gir teknologien direkte tilførsel av ammoniakk til brenselcellesystemet, uten energikrevende videreforedling til hydrogen. Alma Clean Powers teknologi har nemlig muliggjort en effektiv forbrenning på 800 grader celcius, noe som nettopp muliggjør bruken av ammoniakk heller enn hydrogen.

Seks kilowatt er i skrivende stund satt i drift ved Energy House-testsenteret på Stord. Enheten blir kontinuerlig overvåket, gjennom et dedikert fjernovervåkingssystem som sikrer både sikkerhetsshensyn og stabilitet.

– Vi kan snart tilby å erstatte hjelpemotoren. Neste steg er hovedlinjen, sier Skeie.

Øker på til høsten

Selve cellen kjører i prinsippet autonomt og uten bevegelige deler, og er i følge Alma Clean Power langt på vei vedlikeholdsfrie.

- For å samle kunnskap og finjustere oppsettet, vil testingen fortsette gjennom sommeren. Deretter går vi videre med sammenstilling og testing av en komplett 100 kW modul som skal være utgangspunktet for større skipsinstallasjoner, sier prosjektleder Rune Tveit i en pressemelding fra selskapet.

Når Alma Clean Power har gjennomført tester og en trinnvis øking av testmiljøet, står videre oppskalering for tur. Først moduler på 500 kilowatt, deretter konteinerløsninger på 2 megawatt, offshoreløsninger på 60 megawatt, før rene kraftstasjoner på noen hundre megawatt blir en realitet.

- Etter testrundene skalerer vi opp med fabrikklinjer og satser på stor kommersiell interesse og et skikkelig produksjonsvolum frem mot 2030, sier Skeie.

(Copyright)
Publisert 13. July 2023, kl. 04.51Oppdatert 13. July 2023, kl. 04.51
Alma Clean PowerAmmoniakkGrønn ammoniakkNull utslipp