Verft og rederier gikk glipp gigantkontrakter

Rederier, designselskap og verft deltok i en anbudsrunde om å bygge fire ammoniakk-skip. Så trakk Equinor anbudet som kunne blitt en gullgruve for den maritime industrien.

Gisle Ledel Johannessen, kommunikasjon, forbereder Equinors pressekonferanse ved en annen anledning. I bakgrunnen sitter konserndirektør Anders Opedal og sjef for norsk sokkel i Equinor, Kjetil Hove, klar.
Gisle Ledel Johannessen, kommunikasjon, forbereder Equinors pressekonferanse ved en annen anledning. I bakgrunnen sitter konserndirektør Anders Opedal og sjef for norsk sokkel i Equinor, Kjetil Hove, klar.Foto: Marie von Krogh

I dag kan Kystens Næringsliv avsløre at det grønne skipsprosjektet havarerte i det stille før det var kommet i gang.

Pressetalsmann i Equinor, Gisle Ledel Johannessen forklarer at de måtte trekke i bremsene av flere grunner.

– Vi forstår at tilbydere som har deltatt i anbudsprosessen er skuffet. Vi hadde selv intensjon om å gå videre, men kostnadene og usikkerheten i vårt forretningsmiljø har økt i perioden anbudsprosessen har pågått. Samtidig er det fortsatt usikkerhet om regelverk på området, sier han til Kystens Næringsliv.

Equinor ønsket å få bygget fire ammoniakk-drevne offshorefartøy. Etter en omfattende anbudsrunde ble det for dyrt for selskapet, forteller pressetalsmann Gisle Johannessen.Foto: Equinor

Det kunne blitt flere kjempekontrakter i hundremillionersklassen både til verft, designselskap, redere og underleverandører.

Etter det Kystens Næringsliv kjenner til - fra flere uavhengige kilder, ville fire ammoniakkdrevne offshoreskip kostet opp mot fire milliarder kroner.

Equinor startet for halvannet år siden en anbudsrunde for å bygge fire ammoniakkdrevne skip energiselskapet skulle bruke på norsk sokkel.

Og ikke minst kunne dette blitt et spennende og helt nytt samarbeid mellom Equinor og flere ledende maritime bedrifter langs kysten.

Tersan Havyard i Sogn var et av verftene som nådde inn på short cut-listen til Equinor.

Sveinung Vestbø er ny verftsdirektør ved Tersan Havyard i Sogn.Foto: Tersan Havyard.

– Det er selvsagt trist, for dette var en stor satsing hvor flere leverandører var kommet helt i finalen på anbudet, inkludert Tersan Havyard. Men nå er det slutt, og slik er det av og til. Verden går videre. Vi har nok av spennende prosjekter å jobbe med, sier daglig leder på verftet, Sveinung Vestbø, til Kystens Næringsliv.

Potensielle kjempekontrakter

Det hører til sjeldenhetene at Equinor går ut med slike anbud til den maritime næringen.

Equinor hadde ambisjoner om å få bygget fire ammoniakkdrevne offshorefartøy med hjelp av den norske klyngen.

Selskapet er tungt inne i ulike grønne drivstoffsatsinger, som blant annet havvind, men denne gang satset de stort på ammoniakk-drevne skip.

Flere verft, rederier og designselskaper meldte seg på anbudskonkurransen – og brukte store beløp og mye tid for å vinne anbudet.

– Vi har avsluttet forespørselsprosessen for ammoniakkdrevne forsyningsfartøy til bruk på norsk sokkel. Vi har opplevd stor interesse og mottatt flere tilbud i prosessen så langt, sier pressetalsmann i Equinor, Gisle Ledel Johannessen til Kystens Næringsliv.

Sånn er det bare

Wärtsilä hadde håpet en av deres motorer skulle bli foretrukket hos Equinors nye fartøy.

– Wärtsilä utvikler en rekke nye teknologier som allerede er på markedet, med flere på vei, som vil gjøre det mulig for skip å seile «net zero» innen 2030. Det er en viktig del av vår egen utvikling å hjelpe skipsdesignere med å planlegge drivstoffsystemer, motorer og kraftsystemer for både nybygg og ettermontering, sier talsperson Karl-Einar Jensen til Kystens Næringsliv.

Han legger til at detaljene i anbudet er konfidensielle, så de kommenteres ikke.

– Det vi kan si er at dette er salgets natur. Ikke alt blir gjennomført. Det er ikke uvanlig at prosjekter – av alle typer og omfang – blir endret, utsatt eller innstilt, sier Jensen.

Kystens Næringsliv har vært i kontakt med flere parter i anbudsrunden, og med deres organisasjoner. De fleste har valgt å avstå fra å kommentere.

Gir ikke opp drømmen om ammoniakk

Han forteller at både Equinor og de som var med i anbudsprosessen har lært mye.

Selv om de ikke kom i mål denne gang, så er dørene fortsatt åpne for videre samarbeid.

– Anbudsprosessen har utviklet kunnskap om både tekniske og kommersielle forhold knyttet til ammoniakk som mulig drivstoff for PSV-fartøy. Denne kunnskapen tar både vi og tilbydere med oss videre, sier han.

– Har dere noen tro på ammoniakk-satsingen? Dere har avlyst flere prosjekter nå.
– Ammoniakk kan bli en viktig energibærer og vi vil fortsatt jobbe med dette. Etter at dette anbudet ble sendt ut, inngikk Equinor en avtale med Eidesvik Offshore om ombygging av forsyningsfartøyet «Viking Energy» til ammoniakkdrift. Gjennom dette prosjektet vil Equinor nå høste erfaringer med ammoniakk som drivstoff, sier Johannessen.

Munnkurv til bransjen

Johannessen legger til at det sikkert er en del aktører som ikke er fornøyd med at Equinor nå trekker seg ut, men:

– Tilbakemeldingene fra flere av tilbyderne er at det har vært en ryddig prosess. Vi har også gjennomført 1:1 debrif-møter med flere av dem i etterkant.

(Saken fortsetter under resultatboksen til Equinor).
– Hvorfor har dere gitt aktørene i anbudet skriftlig kontrakt om ikke å uttale seg om detaljer i anbudet?

– Konfidensialitetsklausul mellom partene er helt normal praksis i anbudsprosesser og beskytter begge parter. Det har ikke vært noen spesielle begrensninger knyttet til denne prosessen.

(Vilkår)
Publisert 26. May 2025, kl. 03.33Oppdatert 27. May 2025, kl. 08.49
AmmoniakkEquinor