Verftskonferansen: – Stor grunn til optimisme
DNV har gjort en analyse av verfts- og leverandørindustrien. – Hele næringen kan senke skuldrene, sier Nikolai Hansteen.
Nikolai Hansteen fra DNV tok utgangspunkt i DNV-rapporten «Utsikter fra norsk verftsnæring» da han presenterte noen framtidsutsikter foran nærmere 400 i salen under Verftskonferansen som holdes tirsdag og onsdag i Ålesund denne uken.
– Det er grunn til optimisme. Mange av dere har fått den følelsen allerede, men de som ikke har den, kan senke skuldrene. Det ligger an til gode tider i verftsbransjen, med samarbeidspartnere, de neste årene, sier Hansteen til Kystens Næringsliv.
Han har vært til stede de siste tjue årene på Verftskonferansen, forteller han.
– Ikke alle årene har det vært like god stemning. Det er en takknemlig oppgave å fortelle om utsikter for bransjen som er gode, sier han.
Kort oppsummert er dette hovedtrekkene fra DNVs rapport:
- Press på beddinger i Asia gjør Europa mer attraktivt for bygging av spesialiserte skip;
- Norge er Europas syvende største byggenasjon, både målt i GT og i antall skip med en ordrebok på 80 skip;
- Økende antall ordre i Norge etter CSOV til vindformål og behov for OCV – også kabelleggere og PSV og AHTS i tillegg til fiskefartøyer og passasjerskip;
- Norge har positive korrigerende faktorer som oppveier for høyere priser enn konkurrenter, både for sivile og ikke-sivile fartøyer;
- Mer interesse og nye ordre lagt til norske skipsverft vil også hjelpe europeiske og norske underleverandører.
God interesse
Så langt er påmeldingen på linje med fjorårets konferanse, der mellom 350 og 380 deltakere «gjorde Ålesund». Stål Heggelund, fagsjef i Norsk Industri og arrangør av Verftskonferansen, gleder seg til to dager med «fullt hus».
– Jeg opplever at interessen er like stor, og så langt har vi i overkant av 350 påmeldte.
Den andre dagen, onsdagen, samler det som så langt er blant de skarpeste – og fysiske – hjernene på kunstig intelligens.
– Her ligger Norge langt fremme, og vi stiller med hjemlige størrelser som Ulstein, Vard, NTNU og Sintef. Samtidig vil forskere blant annet fra The Alan Turing Institute gi oss pulsen på det som skjer opp mot KI i England.
Heggelund målbærer brannfakkelen om at Norge i langt større grad må ta i bruk KI for fortsatt å være en ledende sjøfartsnasjon.
– Kanskje ikke direkte, men KI må tas i bruk i større grad, ikke minst for å sikre blant annet CO₂-reduksjon og langsiktig konkurransekraft.
(Vilkår)