Verftssjef gikk på dagen: Styret ansatte eier og pilene gikk til værs

Våren 2022: Verftssjefen hos Solstrand går på dagen. Verftet er nede for telling. Styret og eier Tore Rekdal blir enig om en uortodoks plan for å redde det ærverdige verftet.

Solstrand Verft på en solskinnsdag. Våren 2022 var det litt mer mørke skyer over det tradisjonsrike verftet.
Solstrand Verft på en solskinnsdag. Våren 2022 var det litt mer mørke skyer over det tradisjonsrike verftet.Foto: Solstrand verft

Våren 2021 og frem mot våren 2022 var preget av røde tall i regnskapet. Verftseier Tore Rekdal følte at noe drastisk måtte gjøres for å få Solstrand verft i pluss igjen, forteller han til Kystens næringsliv.

I 2022 omsatte verftet for 66 millioner kroner, med et driftsresultat på 2,3 millioner. Omsetningen har falt jevnt siden 2020, da den var på 106 millioner kroner.

– Våren 2022 greide vi å fylle opp dokkene våre igjen ved hjelp av hardt arbeid ute i markedet. Det var ikke mer hokus pokus enn det; beinhardt arbeid, mange våkenetter og ansatte som elsket sitt lokale verft, sier Tore Rekdal.

Tore Rekdal er eier og verftssjef hos Solstrand verft.Foto: Solstrand verft

Skiftet ut gamlesjefen

I løpet av noen hektiske maidager i 2022 leverte daglig leder Wilhelm Eggesbø inn sin oppsigelse og gikk på dagen. Da hadde han kun sittet 13 måneder i sjefsstolen.

Den tidligere verftssjefen hos Solstrand forteller at han i realiteten ikke hadde noe annet valg enn å slutte.

– Jeg gikk jeg på dagen etter at det ble klart at jeg, eier og styret ikke var enig om avtalte mål og retning. Det var ikke kjekt, men jeg kunne ikke fortsette under de forholdene jeg opplevde, sier Eggesbø.

Han sikret seg umiddelbart en lederjobb i naboverftet Vard. Der jobber han nå som toppsjef for ettermarkedet for de tre verftene Brattvåg, Langsten og Søviknes.

– For meg var det et steg opp i en kjedelig sak som endte godt. Jeg stortrives i min nye jobb. Tiden hos Solstrand har jeg lagt bak meg, sier Eggesbø.

Tilbake hos Solstrand viser årsresultatet at verftet har begynte å tjene penger igjen. Etter Eggesbøs exit måtte eier Tore Rekdal finne en erstatter raskt.

Han så seg i speilet og endte opp med en person han kjente godt.

– Jeg fant ingen egnede kandidater, og det var styret mitt enig i. Det er de som ansetter, ikke jeg. Derfor søkte jeg selv og fikk jobben etter en runde med de ansatte, sier Rekdal som eier alle aksjene i Solstrand Verft.

Han forteller at det naturlig nok er mye arbeid å være eier og daglig leder på et verft med 20 ansatte. Rekdal er opprinnelig sveiser. Han er en mann som sier han trives på gulvet med sine ansatte.

– Jeg jobber døgnet rundt for at dette verftet skal være et godt sted for kundene våre. Vi skal ha det beste verftsmiljøet i Norge. I dag kom jeg hjem etter 27 timer på jobben for å få på plass en leveranse med seismikkutstyr til Saudi-Arabia.

Satser på å bygge ut verftet

De positive tallene i regnskapet medfører at Solstrand Verft setter fart på planene om innendørs dokk.

– Vi har ikke hatt mulighet til den utbyggingen før nå. Vi jobber mest med modifikasjons- og vedlikeholdsoppdrag. Å få sjansen til å trekke relativt store fartøy inn under tak betyr mye for arbeidsforholdene. Samtidig får vi sjansen til å ta imot flere oppdrag, sier han.

Det betyr også at verftet må bygge en ny kai i front for å få innendørsdokken.

Randi Bergundhaugen, ordfører Vestnes.Foto: Vestnes kommune

Solstrand Verft har ryddet godt opp i økonomien det siste halvannet året. Nå ser Rekdal for seg flere nyansettelser.

– Vi er gjeldfrie, har mange spennende oppdrag underveis og en flott arbeidsgjeng jeg må skryte av. De har stått på og virkelig ofret mye for å få til denne snuoperasjonen vi har vært igjennom. All ære til dem, sier Rekdal.

Men han legger til:

– Vi vil nok trenge flere dyktige fagfolk i tiden fremover. Generelt ser det lyst ut i alle kroker og kanter av verftet. Neste år ser vi for oss et enda bedre resultat enn i 2022. I alle fall slik det ligger an nå, sier verftseier og daglig leder.

Ordfører: – En hjørnestein i kommunen

Ordfører Randi Bergundhaugen understreker at lokale verft er viktig for lokalmiljøet. Vestnes ligger på en sjetteplass når det gjelder omsetning og sysselsetting i maritim næring i Møre og Romsdal. Ålesund er på topp foran Ulstein og Herdøy.

– Solstrand har siden oppstarten vært en av hjørnesteinsbedriftene i Vestnes kommune. Verftsnæringen er den største og viktigste næringen i kommunen. Både med antall arbeidsplasser, men også som en del av den maritime klyngen, sier ordføreren.

(Copyright)
Statistikk over omsetning maritim næring Møre og Romsdal.
Publisert 12. September 2023, kl. 04.01Oppdatert 13. September 2023, kl. 11.44