Verftsuroen: – Noen bransjer vil føle det

Den nye amerikanske administrasjonen skaper uro i internasjonal shipping. Ekspert på handelsavtaler sier noen bransjer vil rammes hardere enn andre.

Jan Erik Grindheim er professor ved Universitetet i Sørøst-Norge, og ekspert på handelsavtaler.
Jan Erik Grindheim er professor ved Universitetet i Sørøst-Norge, og ekspert på handelsavtaler.Foto: Ulrik Øen Johnsen

– Vi ser en tiltakende politikk innen handel og globalisering, hvor aller er seg selv nok. Det er ikke bare i USA, vi har sett tendenser over tid.

Jan Erik Grindheim er professor ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han er tilknyttet Civita, og er ekspert på handelsavtaler.

Denne uken samlet Oslo Rederiforbund aktører innen shipping til et møte om hva næringen kan ha i vente dersom USAs president Donald Trump får det som han vil.

I det som så langt i år er det eneste lekkede utkastet til en presidentordre, legger USAs president Donald Trump opp til kraftige sanksjoner mot kinesisk skipsindustri.

Spørsmålet er hvordan Norge vil kjenne på Trumps nye spilleregler.

Avhenger av bransjen

Grindheim sier det ennå er usikkert hvordan Norge kan komme ut i en situasjon hvor Trump-administrasjonen ilegger den maritime økonomien sterke føringer.

– Det første er de direkte effektene som toll. Her er det ikke sikkert Norge vil kjenne det sterkest, fordi vi importerer mer fra USA enn vi eksporterer til dem, sier Grindheim.

Det skal holde ganske hardt å få til å bygge så mange skip i USA med det tidsperspektivet

Kai Simon Eikli Yuen, internasjonal rådgiver i Norges Rederiforbund

Samtidig understreker han usikkerheten i det som nå er i ferd med å skje.

– Noen bransjer vil føle det. Vi så det sist Trump var president. Da ila han toll på metaller, og norske aluminiumsbedrifter ble rammet. Her er det stor usikkerhet på bransjenivå, sier Grindheim.

– Hva er du mest bekymret for av det som kommer fra Det hvite hus om dagen?

– Det er at dette skaper en unødvendig konflikt. Særlig for transportnæringen på internasjonale hav. Dette er jo hele drivkraften i globaliseringen. Uten friest mulig global handel vil denne næringen slite. Dette skaper enorm usikkerhet, og jeg tror ikke dette er en bærekraftig tilnærming, sier Grindheim.

Vil straffe kinesiskebygde skip

De siste årene har Kinas tilstedeværelse i skipsbyggingssektoren vokst raskt, og landet har nå passert den tidligere lederen Sør-Korea i alle segmenter av skipsbygging.

Ifølge tall fra Rederiforbundet vil 45 prosent av skipene som bygges for den norske utenriksflåten de kommende årene, bli produsert i Kina.
I 2024 hadde kinesiskbygde konteinerskip en global markedsandel på 81 prosent. Innen bulkskipsflåten utgjorde kinesiske skip 75 prosent av den globale flåten, skriver CNBC.
President Donald Trump vil straffe skip bygget i Kina med store summer ved anløp til amerikanske havner.Foto: SAUL LOEB

Den amerikanske skipsbyggingsindustrien nådde toppen på 1970-tallet, og utgjør nå bare en liten del av bransjens samlede produksjon.

I det lekkede utkastet til presidentordren skriver Trump-administrasjonen at de vil ilegge svært høye avgifter på opptil 1,5 millioner dollar for havneanløp med kinesiske skip i amerikanske havner.

Går lengre enn fagforeningene

Bakgrunnen for den skisserte presidentordren som nå varsler sterke tiltak mot kinesiske skip, er at fagforeninger for stålindustrien i USA i 2024 ba om en utredning av det de mente var konkurransevridende markedspraksis i kinesisk skipsbygging.
USAs handelsrepresentant (USTR) konkluderte med at det foregikk slik konkurransevridning.

Tiltakene skissert i utkastet til presidentordren for maritim næring er likevel enda sterkere enn det fagforeningene ba om.

Den utvider blant annet tiltak til å ikke bare omfatte kinesiskbygde skip, men også det de beskriver som «kinesisk-opererte skip» – Definisjonen av hva det betyr er så langt uklar. I tillegg hever den satsene for anløp til amerikanske havner.

Urealistisk

– USAs handelsrepresentant sitt forslag har som mål at 15 prosent av amerikansk eksport skal fraktes på amerikanskflaggede, og amerikanskeide skip i løpet av sju år. 5 prosent av disse skipene skal være bygget ved amerikanske verft.

Kai Simon Eikli Yuen, er internasjonal rådgiver i Norges Rederiforbund.

Han sier det er lite som tyder på at Trumps verftsambisjoner er realistiske.

– Det skal holde ganske hardt å få til å bygge så mange skip i USA med det tidsperspektivet. Amerikansk skipsbygging bygde omkring 5 prosent av skipene globalt i 1970-årene. I dag utgjør skip bygget i USA 0,1 prosent. Skal de nå dette målet vil det kreve store investeringer og tidkrevende utbedringer av amerikanske verft, og det tar jo år å bygge et skip også, sier Yuen.

Kai Simon Eikli Yuen er internasjonal rådgiver i Norges Rederiforbund.Foto: Norges Rederiforbund.

Han mener det er bra at USA vil bygge skip, fordi den globale verftskapasiteten synker, og etterspørselen etter nye og grønne skip øker.

Likevel er han ikke overbevist avgiftene skissert i dokumentet fra USAs handelsrepresentant er veien å gå.

– Jeg er skeptisk til at disse avgiftene fører dem til målet, og det er jo også veldig kostbare grep som øker kostnadene for både amerikanere og ikke-amerikanere. Som et politisk grep gir det rett og slett dårlig valuta for pengene, sier Yuen.
I likhet med Grindheim understreker han alvoret i den uavklarte situasjonen.

– Vi vet ikke om president Trump vil godta forslaget slik det foreligger, men vi vet at det kommer noe fra Trump-administrasjonen for å styrke amerikansk skipsbygging, sier Yuen.

(Vilkår)
Publisert 21. March 2025, kl. 04.32Oppdatert 21. March 2025, kl. 10.23
USANorges RederiforbundShippingDonald TrumpKina