Det 85,5 meter lange og 19,05 meter brede offshorefartøyet «Norwind Storm» forlot nylig Vard Braila i Romania.

Fartøyet er det andre i et nybyggprogram på fire formålsbygg til Norwind Offshore, som i fjor hadde et godt første driftsår til tross for at ingen av nybyggene da var levert.

I 2022 hadde rederiet fartøyet «Norwind Breeze» i aktivitet det siste drøye halvåret.

Dette var opprinnelig en PSV bygd ved Vards verft Vung Tau i 2015. Båten hadde gått noen år for et australsk rederi, før den mot slutten av 2021 ankom Vard Brattvaag for ombygging.

Bygger opp flåte

Norwind Offshore er «arvtakeren» etter Farstad Shipping og Norges andre rendyrkede havvindrederi. I juni kunne rederiet feire historisk dåp med det første nybygget, «Norwind Gale».

Administrerende direktør Svein Leon Aure har opplevd god respons i markedet etter at rederiet startet opp.

– Vi opplever allerede forespørsler fra oppdragsgivere flere år frem i tid, uttalte Aure til Kystens Næringsliv tidligere i år.

«Norwind Gale» og «Norwind Storm» skal i løpet av 2024 og 2025 etter planen suppleres av nybyggene «Norwind Hurricane» og «Norwind Helm».

Samtlige er av VARD 4 19-designet, utviklet av Vard Design i Ålesund. Vard og Norwind Offshore har samarbeidet tett under utviklingen av de fire nybyggene.

Tror på vekst

For Vard er Norwind-fartøyene ett av flere referanseprosjekter innenfor havvindsegmentet. De har levert «Rem Power» til rederiet Rem Purus, som har bestilt enda et nybygg.

I mai offentliggjorde verftet at de har inngått nybyggskontrakt med North Star, Storbritannias ledende operatør av støttefartøy til havvindparker. Kontrakten omfatter to CSOV-er, med opsjon på ytterligere to.

Alberto Maestrini, administrerende direktør og styreleder i Vard Group. Foto: Vard

Skipene er av VARD 4 22 design, utviklet i nært samarbeid med Vard Design.

Vard skal også bygge fire CSOV-er for Edda Wind, verdens første rendyrkede havvindrederi.

Alberto Maestrini, administrerende direktør og styreleder i Vard Group, er klar på at havvind er et marked de har store forventninger til.

– For ti år siden hadde vi et betydelig marked på olje og gass. Nå er det havvind som dominerer. Energimarkedet er i vekst og vil slik vi ser det være det i mange år framover.