Skatteetaten offentliggjorde ligningstallene for 2021 onsdag.

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge, hadde en nettoformue på nær 53,7 millioner kroner i 2021. Han står bokført med en skattbar inntekt på nesten 9,5 millioner kroner, og betalte i overkant av fire millioner kroner i skatt.

For skatteåret 2020 tjente Kroepelien 3,3 millioner kroner, ifølge ligningstallene, og har dermed hatt et inntektshopp på rett over seks millioner kroner.

Energi Norge er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon. Organisasjonen representerer selskapene som produserer, transporterer, leverer og bygger infrastruktur for fornybar energi i Norge.

Dette viser ligningstallene:
  • Formuen som fremkommer i ligningen er basert på ligningsverdi av eiendelene fratrukket gjeld. Disse verdiene er betydelig lavere enn virkelig verdi. For både eiendom, næringseiendom, aksjer og aksjefond er det et rabattelement. Investorer med mye eiendom vil typisk stå oppført med betydelig lavere ligningsformue enn reell formue.
  • Inntekten er netto inntekt, det vil si brutto inntekt minus fradrag for tap, rentefradrag med mer. Ordinært utbytte som privatpersoner mottar fra sine investeringsselskaper vil dukke opp som inntekt med mindre dette kommer inn under skjermingsfradraget.
  • Skatt er den skatten som faktisk er betalt. Skatteregningen består av skatt på lønns- og kapitalinntekt, ligningsformue og utbytte.

Kroepeliens formue skjøt derimot først i været i årene 2019 og 2020.

– Formuen kommer fra arv. Endringen fra 2019 til 2020 skyldes salg av fast eiendom. Verdiene er nå investert i det ordinære finansmarkedet med aksjer og obligasjoner. Skattemessig verdsettes det på en annen måte enn verdien av fast eiendom, har Kroepelien uttalt til Europower.

Formuesverdiene har derimot krympet noe da han hadde en formue på 61,8 millioner kroner i 2020.

Styreleder nummer to

Totalt står medlemmene for leveranser til rundt 90 prosent av strøm- og nettkundene i Norge. Også nummer to på vår inntektsliste er fra Energi Norge.

Styreleder Fin Bjørn Ruyter hadde i 2021 en skattbar inntekt på i overkant av 9,3 millioner kroner, hakket mindre enn daglig leder Kroepelien.

Hafslund Eco-sjef Finn Bjørn Ruyter. Foto: Haakon Barstad

Ruyter henter brorparten av inntektene sine fra jobben som konsernsjef i Hafslund Eco. I 2021 hadde han ifølge ligningstallene en formue på 19,5 millioner kroner, mens han betalte drøyt fire millioner kroner i skatt.

Første kvinne på listen er Eksfin-sjef Tone Lunde Bakker, med en nettoinntekt på 3,6 millioner kroner. Lunde Bakker begynte i jobben i august i fjor. Det betyr at hun i sju måneder fikk lønn fra Swedbank Norge, som hun ledet frem til overgangen til Eksfin.

Tone Lunde Bakker var bokført med en formue på 429.000 kroner og betalte nær 1,6 millioner kroner i skatt.