Deler ut 66 millioner til innovasjon langs kysten
Forskningsrådet serverer midler til næringer som skal bidra til bærekraft, omstilling og nye arbeidsplasser.
Mandag morgen kom nyheten om tildelingen av friske midler.
– Ressursene i og ved havet er avgjørende for å nå regjeringens ambisiøse mål for grønn omstilling, eksportvekst, nærings- og industriutvikling. Innovasjonsprosjektene som nå får støtte vil på ulike måter bidra til å utvikle fremtidens blå næringsliv og skape arbeidsplasser over hele landet, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding.
Midler til havvind
To av prosjektene som får midler går på innovasjon rettet mot havvind og skip.
Dof Management fra Austevoll får åtte millioner til å utvikle en ny og kostnadseffektiv metode for å drive vedlikehold på offshore vindmøller.
Denne typen vedlikehold er krevende fordi det må foregå fra skip. Rotorblader som skal skiftes ut er for eksempel svært tunge og krevende å håndtere. DOF skal utvikle et nytt løftesystem tilpasset denne typen arbeid, og om nødvendig også tilpasse skipsdesignet til løftesystemet.
Ålesundsbedriften Vard Design er tildelt 4,9 millioner til et prosjekt som også vil bidra til havvindsatsingen i Norge.
Selskapet skal utvikle digitaliserte kjøle- og varmesystemer som kan bidra til nullutslippsløsninger for serviceskip som skal bygge og vedlikeholde havvindparker.
Oppdrettsstøtte
Et annet av selskapene som fikk innvilget søknaden er Greentech Innovators. Den bergensbaserte startupen er tildelt 7,85 millioner kroner for å utvikle en metode for å bruke matavfall som ressurs i havbruksnæringen.
Matavfallet skal brukes som næring for storskala dyrking av den omega-3-rike mikroalgen Schizochytrium, som igjen kan brukes som ingrediens til fiskefôr.
– Bærekraftig fôr er et viktig satsingsområde for regjeringen. Utvikling av bærekraftig fôr her hjemme kan bidra til å kutte klimautslipp samtidig som vi tar vare på miljøet, trygger matsikkerheten, bygger grønn industri og skaper trygge arbeidsplasser, sier Skjæran.
– Da trenger vi flere slike innovasjoner, som kan gi viktige bidrag til sirkulærøkonomi i matproduksjonen, sier han.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|