Den første videoen av Kystvaktens nye stolthet på testtokt

Sjekk ut hvem som er på fjorden og koser seg. Kystvakten prøvekjører nå 136 meter lange Jan Mayen utenfor Bergen. Den ruver godt på sjøen - se videoen under.

Kystens Næringsliv har fått den første videoen fra testseilasen utenfor Bergen.

Jan Mayen er den første av tre nye kystvaktfartøy som leveres fra Vard Langsten. I alt skal det leveres tre kystvaktskip til en verdi av 6,8 milliarder kroner.

Visste du at:

Anskaffelsen av de tre nye kystvaktfartøyene er en av de største forsvarsanskaffelsene gjort i maritim sektor i Norge, noensinne.

Av hensyn til beredskap og forsyningssikkerhet og for å sikre kompetansen i Norge, var det kun norske verft som fikk delta i konkurransen om å bygge fartøyene.

Prosjektet har ført til gode ringvirkninger for både lokalindustri og arbeidsplasser. Vard som bygger fartøyene benytter i stor grad norske underleverandører ved bygging av Jan Mayen-klassen.

Jan Mayen-klassen har en lengde på 136,4 meter og er dermed 31 meter lengre en Nordkapp-klassen.

Deplasementet er på 10400 tonn og dermed tre ganger større enn forgjengeren

Fartøyene gjør det mulig å forsyne helikoptre med drivstoff mens de er i luften gjennom såkalte HIFR-operasjoner (Helicopter In Flight Refueling).

Fartøyene har lugarkapasitet til over 100 personer, og har kapasitet til å være ute i opptil åtte uker av gangen uten etterforsyninger.

Fartøyene utrustes for kjemisk kollektiv CBRN-beskyttelse (Chemical Biologic, Radiation and Nuclear).

Fartøyene har hospital- og sanitetsfasiliteter

Fartøyene har fått navnene KV "Jan Mayen", KV "Bjørnøya" og KV "Hopen". Kilde: Forsvarsmateriell.no
(Copyright)
Publisert 15. September 2023, kl. 05.48Oppdatert 19. September 2023, kl. 10.54