Flere av Norges rikeste er tungt inne i kystnæringsliv

- Jeg må bare sørge for å tjene litt penger slik at jeg har anledning til å gi vekk.

Johan H. Andresen, Kjell Inge Røkke, Trond Mohn og Fred. Olsen
Johan H. Andresen, Kjell Inge Røkke, Trond Mohn og Fred. OlsenFoto: Javad Parsa, Lena Knutli, Kristin Svorte og Olav Helland

Dette utsagnet tilhører Trond Mohn, en av Norges rikeste menn. Ligningstallene for 2021, som ble offentlige onsdag, viser at Mohn i fjor hadde en formue på i overkant av 3,1 milliarder kroner. Skattbar inntekt lå på 237,5 millioner, mens bergensmilliardæren betalte nesten 101 millioner kroner i skatt.

Se ligningstallene til flere rike kystinvestorer lenger nede i saken.

Mohn har bygget opp formuen gjennom Frank Mohn AS, senere Framo, som har blitt en ledende leverandør av pumper, rør og pumpesystemer for rederier og oljenæringen.

Har gitt vekk milliarder

I 2014 solgte Mohn Framo til Alfa Laval, noe som tilførte den bergenske industribyggeren betydelige midler. I løpet av de siste 30 årene har Mohn gitt bort mer enn fem milliarder kroner til blant annet idrett, forskning og veldedige organisasjoner.
Framos hovedkontor på Askøy.Foto: Framo

Derfor er han heller ikke så opptatt av å fronte egen rikdom.

– Jeg sier som min gamle danske farmor: Penger er ikke noe man taler om. Penger er noe man har, har Mohn uttalt til NRK.

Røkkes milliarder

Aker-eier Kjell Inge Røkke er også en gjenganger i toppen av skattelistene. I og med at han nå har valgt å melde flytting til Sveits, er 2021 siste året med moldenseren som stor bidragsyter i form av norsk skatt.

I fjor hadde Røkke en nettoformue på 17,8 milliarder kroner. Skattbar inntekt var drøyt 92 millioner kroner, mens han betalte 181 millionere kroner i skatt, ifølge ligningstallene.

Røkke er gjennom flere Aker-selskapet engasjert i grønn omstilling og kystprosjekter innenfor blant annet havvind. Aker Offshore Wind er med i kampen om utbygging av havvindparker både i Europa og Asia.

Nylig kom Aker Solutions på banen som del av et norsk konsortium som ønsker å bygge ut flytende havvind på Utsira Nord. Aker driver dessuten innenfor karbonfangst og -lagring via Aker Carbon Capture.

Industriraid og olje

Røkke kom på midten av 90-tallet tilbake til Norge med et par milliarder i formue og selskapet RGI, etter å ha bygd seg opp på fiskeri med base i USA. Han foretok i 1996 det som er blitt omtalt som et raid i Aker, som ble fusjonert med RGI og fikk navnet Aker RGI.

Så overtok han i 2000 og 2001 også tradisjonsrike Kværner gjennom det blant annet tillitsvalgte og daværende konsernsjef Kjell Almskog omtalte som et fiendtlig oppkjøp.

Aker BP er operatør på Johan Sverdrup.Foto: Equinor

I 2016 etablerte Aker, BP og Det Norske Oljeselskap Aker BP, som er blitt en virkelig pengemaskin for Kjell Inge Røkke.

Aker BP er operatør for oljefeltene Alvheim, Ivar Aasen, Skarv, Ula, Valhall, Johan Sverdrup, Edvard Grieg og Brynhild, og har 135 lisenser langs hele den norske kontinentalsokkelen i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

Røkkes tidligere forretningspartner Bjørn Rune Gjelsten er nå største eier i Morrow Batteries, som skal bygge en stor batterifabrikk utenfor Arendal. I 2021 hadde Gjelsten i følge ligningstallene en nettoformue på nær 2,2 milliarder kroner.

Han hadde en skattbar inntekt på 584 millioner kroner og betalte 205 millioner i skatt.

Fornybar tobakkskonge

Også andre kjente investorer og milliardærer har de siste årene engasjert seg sterke i blå og grønn økonomi. Johan H. Andresen er kjent som den tidligere "tobakkskongen", i og med at sentrale deler av formuen er bygget opp på verdier fra den gamle familievirksomheten Tiedemanns Tobakk.

I skattelistene for 2021 står Andresen oppført med formue på 2,1 milliarder kroner. Han hatt 0 i skattbar inntekt, og betalte 18,1 millioner kroner i skatt.

Johan H. Andresen har blant aksjer i Aibel.Foto: Tommy Ellingsen

I 2001 etablerte Johan H. Andresen holdingselskapet Ferd, som står sentralt i investorvirksomheten han bedriver. Han er blant annet engasjert i fornybar energi gjennom eierandeler i energiprodusentene Cloudberry og Seagust, samt i Aibel, som har en stadig større del av oppdragsmengden sin fra havvind.

Andresen har overført en del av formuen til de to døtrene sine. Søstrene Alexandra og Katharina hadde begge en nettoformue på drøyt 4,9 milliarder kroner i 2021.

Fred Olsen og familienst

Også Fred. Olsen og familien satser på fornybar energi. Allerede i 2020 hadde selskapene i Fred Olsen-sfæren 2.000 ansatte i fornybarselskapene.

Gjennom holdingselskapet Bonheur AS, som igjen er kontrollert av investeringsselskapet Fred. Olsen & Co, driver familien både med havvindutbygging, havvindteknologi og servicetjenester til havvind.

Lista vindkraftverk i regi av Fred. Olsen RenewablesFoto: Fred. Olsen Renewables

Også Fred. Olsen har fordelt familiens formue ut til sine etterkommere. Kapital harsatt Olsen på 20. plass på sin liste over Norges rikeste, med en samlet formue på 12,2 milliarder. Dette omfatter verdiene til sju av etterkommerne, deriblant datteren Anette S. Olsen, som står bak investeringsselskapet Fred. Olsen & Co.

Anette S. Olsen hadde i fjor en nettoformue på 253,5 millioner kroner. Skattbar inntekt var 26,6 millioner kroner, mens hun betalte 13 millioner kroner i skatt.

(Copyright)
Publisert 12. December 2022, kl. 04.29Oppdatert 12. December 2022, kl. 04.29
skattelisterKjell Inge RøkkeJohan H AndresenTrond MohnBjørn Rune Gjelsten