– Troen på at Norge har så spesielt naturgitte forhold at utvikling og investering i oppdrettsnæringen må skje her til lands, er slik jeg ser det overdrevet. Vi har allerede hørt at en del selskaper vurderer å satse utenlands, sier Selstad til Kystens Næringsliv.

Selstad-konsernet
  • Selstad er leverandør av design, analyser, utstyr, løsninger og service til havbaserte næringer
  • Konsernet har en snart 70 år lang historie og mer enn 400 ansatte.
  • Hovedkontoret ligger i Måløy på Nord-Vestlandet, men Selstad operer totalt fra 18 lokaliteter i Norge, Island, Skottland, USA, Afrika og Sør-Korea.
  • Konsernet har satset mye på innovasjon og produktutvikling, og har hatt stor vekst de siste årene.
Kilde: Selstad

I sitt høringsinnspill til grunnrenteskatten er han klar i talen: Forslaget setter tusenvis av norske arbeidsplasser i fare.

Må være der investeringen skjer

Uten å ville forskuttere hva som da skjer med den maritime leverandørindustrien som gjennom sine produkter har vært en sterkt medvirkende faktor til den norske oppdrettssuksessen, konstaterer Selstad nemlig følgende:

– Oppdrettsselskaper og leverandører samarbeider tett. Det er naturlig at leverandørene er til stede der investeringene skjer, sier han.

Det kan bety at også leverandørnæringen må bygge opp utenfor landets grenser for å ta del i en fremtidig, utenlandsk oppdrettssatsing.

Selstad leverer til en rekke havnæringer, men oppdrett er ett av konsernets viktigste satsingsområder.

Prosjekter stopper

I og med at hovedtyngden av aktiviteten i konsernet foregår i det norske markedet, er Hans Petter Selstad svært bekymret for konsekvensene av innføringen av grunnrenteskatt slik forslaget i dag foreligger.

– Det er ikke snakk om når dette får konsekvenser for leverandørnæringen. Det har allerede fått ringvirkninger. Noe av det første som stoppes, er utvikling av ny teknologi. Dette fordi forskning og utvikling er det første som rammes når kontantstrømmen minker, sier Selstad.

I høringsuttalelsen til grunnrenteskatten legger Selstad vekt på at det faglige samarbeidet mellom oppdrettere og leverandører har bidratt til utvikling av innovative produkter og tjenester som vil bidra til å sikre varige skatteinntekter for Norge.

En grunnleggende forutsetning for at denne innovasjonskraften vedvarer, er slik Selstad ser det at aktørene i verdikjeden har økonomisk evne til å foreta slike investeringer.

Rammer miljø og distrikt

– Når produktutviklingen stopper opp, går det også ut over miljø og bærekraft. Gjennom våre aktiviteter i andre internasjonale markeder ser vi stadig tilfeller der aktører s velger kortsiktige løsninger på grunn av manglende evne eller insentiver til å investere i samfunnsøkonomiske bærekraftige løsninger. Slik skatteforslaget nå foreligger, vil færre norske oppdrettere i fremtiden evne å allokere ressurser til innovative løsninger, sier Selstad.

Selstad satser på innovasjon og bruker høyteknologisk utstyr. Foto: Jørn-Arne Tomasgård

Som hjørnesteinsbedrift i et lokalsamfunn bygget opp rundt havbaserte næringer opplever Selstad det som et paradoks at regjeringen ved Arbeiderpartiet og Senterpartiet legger opp til en grunnrenteskatt som er blitt skarpt kritisert også av partienes egne distriktsordførere.

Hans Petter Selstad er ikke i tvil om at den tapte verdiskapningen i kjølvannet av grunnrenteskatten vil være langt større enn midlene regjeringen henter inn.

– Verden ser annerledes ut fra Oslo enn hos oss langs kysten, mener han.

Her kan du lese hele høringsinnspillet fra Selstad: