Kø med 200 kreditorer: Ålesund-selskap krever 56 millioner av tidligere styreleder

Det er ikke småsummer Vegsund Slip håper på når rettssaken mot tidligere styreleder i Kleven verft, Tomislav Debeljak, åpner i Bergen.

Vegsund Slip.
Vegsund Slip.Foto: Vegsund Slip

I fjor hadde Vegsund Slip et resultat på 23 millioner kroner. Styreleder Sindre Drønnen er nøktern optimist i forhold til å få igjen deler av gigantkravet når konkursboet etter Kleven verft nå går til søksmål mot eks-styrelederen.

- Nei, hva skal jeg si. Det er store summer for oss. Det hadde vært kjekt å få millioner inn på konto, men hvor sannsynlig det er vet jeg ikke. Vi tar det som det kommer, sier Drønnen.

En lang kø av håpefulle kreditorer

Køen består av rundt 200 kreditorer. Alt fra NAV, de største bankene på Sunnmøre, advokater, kommune, forsikringsselskap, Innovasjon Norge og mange flere. De har alle et håp om å få noen penger igjen etter Kleven-konkursen.

Tryg Forsikring er kreditor med et krav på 3,7 millioner kroner, men selskapet har også forsikret den saksøkte styrelederen med en styreansvarsforsikring.

Det betyr at Tryg må ut med 30 millioner kroner til Tomislav Debeljak om han skulle tape saken. Pengene går da inn i boet, og fordeles så videre.

– Vi har ingen kommentar til denne saken siden den skal opp for retten, skriver kommunikasjonssjef Ole Irgens i en e-post. Forsikringsselskapet stiller med egen advokat under rettssaken.

Kilder som Kystens Næringsliv har snakket med, sier at selv om boet vinner i Tingretten i Bergen kan det bli en langvarig kamp for å få inn penger fra Kroatia.

Om ikke en umulig kamp. Selv om jussen ikke er annerledes når det gjelder å få inn penger fra kroatiske aktører (se sak under for nærmere forklaring).

Står støtt på beina uansett

Men av norske selskap er det altså Vegsund Slip som har det største kravet. Styreleder kan fortelle at solid økonomi i virksomheten gjør at han sover godt om natten i forkant av rettssaken i Bergen i november.

– Vi har regninger for ubetalt arbeid i forbindelse med bygging og installasjon av teknikk på et skip. Det ble store summer, men vi står støtt på beina uansett utfall av boets søksmål, sier Sindre Drønnen.

En stor del av pengene skal også videre til rederiet Nordnes, som har penger til gode fra Vegsund Slip.

Vegsund Slip er et reparasjonsverksted som ligger like ved Ålesund og rett ved skipsleia. Selskapet utfører alle slags skipsreparasjoner, ombygginger og installasjoner.

I tillegg tilbyr sunnmøringene overhaling av dieselmotorer, maskinering av utstyr til skip og industri, stål/aluminumsarbeid og rør- og snekkerarbeid.

Men det er flere investorer som er spente på rettssaken mot den tidligere Kleven-styrelederen.

En krevende situasjon

HG Teknikk er også en stor kreditor. De håper på halvparten av summen til Vegsund Slip. I beste fall.

Tor Marthin Sørli, daglig leder HG Teknikk AS, er glad for at saken endelig kommer opp i rettssystemet.

HG Teknikk har et krav på rundt 20 millioner kroner etter det Kystens Næringsliv erfarer. På listen over kreditorer, kan beløpene endre seg opp mot rettssaken. Noen er også kreditorer på vegne av underleverandører som også skal ha penger.

– Vi greide oss gjennom den krevende situasjonen. Selv om vi helst skulle hatt pengene i 2020, vil det selvsagt være svært positivt for selskapet vårt om vi nå skulle få et større beløp nå.

Sørli forteller at hele saken har vært en belastning for selskapet.

– HG Teknikk AS hadde flere prosjekter for verftet. Våren 2020 stoppet betalingene fra verftet opp, og vi fikk ikke betaling i henhold til inngåtte kontrakter. Verftet kom etter hvert med forespørsel om reforhandling av kontrakter, som vi ikke kunne imøtekomme, sier Sørli.

(Copyright)
Publisert 19. September 2023, kl. 04.30Oppdatert 19. September 2023, kl. 04.30