Onsdag morgen ble skattelistene for 2021 lagt frem. Det er den 29 år gamle laksearvingen Gustav Magnar Witzøe som troner øverst på listen, med størst formue og inntekt i 2021.

I fjor hadde han en formue på 19,8 milliarder kroner, ifølge ligningstallene fra Skatteetaten.

Gustav Magnar Witzøe er arving og sønn av Gustav Witzøe, som står bak laksegiganten Salmar. Også i 2019 tronet han øverst på formuetoppen. Den gang med en formue på 20,9 milliarder kroner.

Laksearvingen hadde en inntekt på 1,2 milliarder kroner i fjor. Det er dobbelt så mye som nestemann på listen, investor Bjørn Rune Gjelsten, som står oppført med en ligningsinntekt på rundt 580 millioner kroner.

Røkke nummer to

Witzøe blir på listen over nordmennene med høyest formue fulgt av fjorårets rikeste, Kjell Inge Røkke.

Mange ble overrasket da milliardæren, industribyggeren og fiskeren Røkke (64) i september meldte flytting til Lugano i Sveits.

Siden den gang har mange fulgt etter, men blant årets skatteflyktninger er det er kun Røkke som med sin andreplass når opp på topplisten. Han hadde en formue 17,8 milliarder kroner i 2021.

I 2020 var formuen på 19,6 milliarder, neo som gir Røkke en nedgang på 1,8 milliarder kroner på ett år. Det kostet han førsteplassen som Norges rikeste.

Aker-sjefen hadde i fjor en skatteregning på 181 millioner kroner, ifølge ligningstallene.

Dette viser ligningstallene:
  • Formuen som fremkommer i ligningen er basert på ligningsverdi av eiendelene fratrukket gjeld. Disse verdiene er betydelig lavere enn virkelig verdi. For både eiendom, næringseiendom, aksjer og aksjefond er det et rabattelement. Investorer med mye eiendom vil typisk stå oppført med betydelig lavere ligningsformue enn reell formue.
  • Inntekten er netto inntekt, det vil si brutto inntekt minus fradrag for tap, rentefradrag med mer. Ordinært utbytte som privatpersoner mottar fra sine investeringsselskaper vil dukke opp som inntekt med mindre dette kommer inn under skjermingsfradraget.
  • Skatt er den skatten som faktisk er betalt. Skatteregningen består av skatt på lønns- og kapitalinntekt, ligningsformue og utbytte.

Kjempehopp

I skattelisten for 2021 er oljefondsjef Nicolai Tangen på tredjeplass, med en formue på 7,6 milliarder kroner.

Oljefondsjefen klatret i 2020 opp på topplisten blant Norges rikeste, med en økning i registrert formue fra 500 000 kroner i 2019 til 8,1 milliarder i 2020.

Den kraftige veksten skyldtes at Tangen måtte selge Ako Capital og flytte formuen hjem til Norge for å kunne ta jobben som sjef for Oljefondet.

På sjetteplass ligger første kvinne - Ferd-arvingen Alexandra Gamlemshaug Andersen - tett fulgt av søsteren Katharina Gamlemshaug Andersen. Begge har en formue på rundt 4,9 milliarder kroner hver.

Ukjent mangemillionær

Millionæren Kristoffer Daniel Norambuena har kommet seg inn på syvendeplass blant inntektstoppene, med en skattbar inntekt på 484 millioner kroner i 2021.

Den ukjente 32-åringen hadde en inntekt på 66 millioner i 2020, og har dermed økt inntekten sin med 382 millioner på ett år.

Formuen hans er ifølge skattelisten estimert til 610 millioner kroner for skatteåret 2021.

Investor og bergensmilliardær Trond Mohn har de siste årene ligget øverst på inntektstoppen i Norge. I fjor raste han imidlertid på listene. Nå er han å finne på 24. plass med en ligningsinntekt på 238 millioner kroner.