Næringsministeren gir 623 mill. til grønne prosjekter

Elleve grønne næringslivs prosjekter, av totalt 44 søknader, deler 623 millioner kroner i prosjektstøtte fra Grønn Plattform.

Næringsminister Jan Christian Vestre, deler ut 623 millioner kroner til grønne prosjekter i næringslivet.
Næringsminister Jan Christian Vestre, deler ut 623 millioner kroner til grønne prosjekter i næringslivet.Foto: Mikaela Berg

Elleve nye forsknings- og innovasjonsprosjekter får til sammen 623 millioner kroner gjennom ordningen Grønn plattform, for å utvikle klima- og miljøvennlige løsninger i næringslivet.

Det fremgår av en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Prosjektene som får støtte skal blant annet bidra til sirkulærøkonomi i havbruksnæringen og reduserte klimautslipp i bygg- og anleggsbransjen.

– Fremtiden for det norske næringslivet er lovende – og den er grønn. Denne tildelingen er en betydelig investering i utvikling av sirkulærøkonomi og bærekraftige løsninger som vil gi viktige bidrag til regjeringens mål for grønn omstilling og næringsvekst, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Næringsminister Jan Christian Vestre, deler ut 623 millioner kroner til grønne prosjekter i næringslivet.Foto: Mikaela Berg

Hensikten med Grønn plattform er å utvikle et bærekraftig næringsliv som tar vare på klima og miljø og skaper økonomiske verdier. Satsingen finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet, og deles ut av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva i fellesskap.

– Grønn plattform skal løse konkrete utfordringer, akselerere grønn omstilling i næringslivet og legge til rette for nye grønne verdikjeder. Nå setter vi fart for at næringslivets investeringer i forskning og utvikling skal øke til to prosent av BNP innen 2030, sier Vestre.

Ny batteriverdikjede

Av totalt 44 søknader fra bedrifter og forskningsinstitutter fra hele landet, vant Kongsberg Klyngens søknad «Norwegian Battery Packing Network», utviklet sammen med blant annet ZEM, Nordic Batteries.

Kongsberg Klyngen er en industridrevet kompetanseklynge som består av en rekke klyngepartnere fra flere industrier. Klyngen har medlemmer over hele Norge. Kongsberg Innovasjon fasiliteter klyngens aktiviteter.

Klyngen skal nå utvikle en ny nasjonal batteriverdikjede for internasjonale markeder, og hovedprosjektets mål er å sikre at Norge tar en posisjon i den globale batteriverdikjeden. Det er også ambisjoner om å bidra til høyere omstillingstakt i det grønne skiftet for Norge.

Samarbeidet med Manufacturing Technology Norwegian Catapult, Siemens Digital og Intek Engineering gjør at Kongsberg blir en del av et nasjonalt test- og kompetansesenter hvor norske aktører får muligheten til å teste og utvikle batteriteknologi basert på fulldigitalisert produktutvikling og produksjon.

Prosjektet ble tildelt 52 millioner kroner, og har en totalkostnad på rundt 100 millioner kroner.

Hydrogenlagring

Prosjektet som har fått mest i støtte, 75,95 millioner kroner, skal utvikle et system for lagring av komprimert hydrogen under vann. Dette skal gi mulighet for en tryggere og mer økonomisk lagring av store mengder hydrogenbasert energi.

Det skal også bidra til å utvikle en konkurransedyktig norsk leverandørkjede, som er i stand til å møte behovene i et raskt voksende globalt hydrogenmarked, ifølge tildelingen.

Prosjektet har en totalsum på om lag 179 millioner kroner kroner, og det er Technip Norge som er prosjektansvarlig. Technip Norge leverer subsea-prosjekter, og er et norsk datterselskap av det børsnotert industriselskapet, TechnipFMC.

Sirkulærøkonomi i havbruk

Ett av prosjektene som får støtte skal bidra til sirkulærøkonomi i havbruksnæringen og ledes av Trondheims-baserte Scale Aquaculture. De har med seg syv andre partnere, inkludert bedriftene Hallingplast og Sinkaberghansen og forskningsinstitusjonene Norner Research og Sintef Ocean.

Målet med prosjektet er å utvikle løsninger for å gjenbruke, reparere og forlenge levetiden til plast fra oppdrettsutstyr, og bruke resirkulert materiale i nye produkter.

Prosjektet har et totalbudsjett på 104 millioner kroner, hvor 70 millioner kommer fra Grønn plattform.

Norges fiskeri- og havminister, Bjørnar Skjæran.Foto: Mikaela Berg

– Nye, klimavennlige råvarer fra havet er en viktig del av det grønne skiftet, og tare er en fremtidsnæring for Norge. Det er svært gledelig at næringslivet leder an i å finne nye bruksområder for denne råvaren, ikke minst innen bærekraftig fôr, som er et viktig satsingsområde for regjeringen, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Et annet prosjekt, ledet av Sintef Ocean, skal utvikle nye, klimavennlige produkter fra tare innen fire kategorier: Mat, dyrefôr, bionedbrytbar plasterstatning og gjødsel/biokull.

Blant de 13 prosjektpartnerne er Seaweed Solutions, B'Zeos og Miko Innovation de største næringslivspartnerne.

Prosjektet får 42 millioner kroner fra Grønn plattform, og har et totalbudsjett på 50 millioner.

(Vilkår)
Publisert 21. December 2022, kl. 11.15Oppdatert 21. December 2022, kl. 11.15
Grønn omstillingGrønn energiKlimaUtslippMaritim næring