Glomfjord-baserte Norwegian Crystals utvider samarbeidet med en av verdens største energi-investeringsselskap, tyske Innoenergy.

De kaller avtalen et stort steg mot å gjenoppbygge europeisk solcelleindustri, ettersom Glomfjord-bedriften produserer en av de viktigste komponentene i solcellepanel.

Avtalen er inngått med et av verdens største energi-investeringsselskap, Innoenergy, og er verdt nær 19 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Halvparten skal selskapet selv bidra med, mens resten kommer fra Innoenergy.

– NCR tar enda et skritt mot å bli en nøkkelaktør i gjenoppbyggingen av de europeiske og nordamerikanske PV-verdikjedene. Denne kontrakten representerer et viktig, strategisk langsiktig samarbeid og kommersiell plattform for fremtiden, sier administrerende direktør Gøran Bye, i Norwegian Crystals.

Tre gigawatt

Selskapet som ble etablert for elleve år siden har aldri tjent penger. I dag har selskapet kun én kunde som har en avtale om å kjøpe om lag halvparten av dagens kapasiteten på 0,5 gigawatt.

I en pressemelding opplyser Norwegian Crystals at de har signert en bindende avtale med et større europeisk energiselskap for produksjon og levering av inntil tre gigawatt monokrystallinske silisiumswafere per år i minimum fem år.

Glomfjord-bedriften Norwegian Crystals produserer en av de viktigste komponentene i solcellepanel. Foto: Marius Fiskum

Dermed kan Norwegian Crystals ta opp kampen mot de kinesiske selskapene, som har dominert solcelle-markedet i flere år.

Utvidelsen vil også føre til 420 nye arbeidsplasser i Glomfjord, ifølge Bye.

Jakter kapital

Samtidig jakter selskapet 1,8 milliarder kroner i frisk egenkapital for å mangedoble produksjonen i Glomfjord.

Den gigantiske kontrakten er avhengig av at Norwegian Crystals klarer å få på plass en finansiering slik at produksjonskapasiteten kan økes fra dagens nivå på 0,5 gigawatt til seks gigawatt.

Administrerende direktør Gøran Bye, i Norwegian Crystals, håper noen norske industri- og energiselskaper vil være med på selskapets solcelle-satsing. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Dette er en bindende avtale, der vi er enige om alle betingelsene. Avtalen har en ramme, med et minimumsnivå. Hvis vi leverer på rammeavtalen og den utvides i tre år, er bruttoverdien på kontrakten 18,7 milliarder kroner. Dette vil tilsvare halvparten av kapasiteten vår på seks gigawatt, sier Bye.

Selskapet regner med å få inn et tilsvarende beløp i garantier, tilskudd og støtte.

– Vi har jobbet en stund med å få på plass egenkapitalen, og håper noen norske industri- og energiselskaper vil være med. Det er stor interesse fra utenlandske selskaper, men så langt ingen interesse her hjemme. Vi kan ikke tvinge norske aktører til å investere i NCR, men jeg synes den manglende interessen er litt skuffende.

Rec-eier

Norwegian Crystals ble etablert i 2012. Dagens eierstruktur stammer fra høsten 2020, da selskapet gikk gjennom en stor restrukturering. Gfjord Invest sitter i dag på nærmere 30 prosent av aksjene etter at de kjøpte ut alt utstyret fra gamle NRC.

Tidligere Rec-gründer Reidar Langmo er styreleder i Gfjord Invest og leder denne grupperingen.

I tillegg sitter Halvor Torsøn Svartdal med en eierpost på rett i underkant av 20 prosent, mens Tord Ueland Kolstad har nærmere 15 prosent. Adolfsen-brødrene Roger og Kristian, samt Arne Blystad er også inne på eiersiden i NRC.

Levering neste år

Levering er planlagt å starte i 2024, i første omgang til 2028, med mulighet for forlengelse i tre år til.

Innoenergy skriver i en pressemelding at Norwegian Crystal er et solid case og at de er avhengige av å styrke europeisk produksjon av solcelle-komponenter for å realisere den europeiske energiomstillingen.

Den sterke konsentrasjonen av kinesiske selskaper i denne bransjen, var en av grunnene til at Rec Silicon måtte gi seg. Som følge av handelskrigen mellom USA og Kina ble Rec Silicon pålagt en straffetoll på 57 prosent, noe som effektivt holder dem ute av det kinesiske markedet.

Av den grunn valgte Rec Silicon å stenge ned hele sin silisiumproduksjon til solindustrien.

Etter Rec-exiten er det bare to store waferprodusenter igjen som prøver å ta opp konkurransen med kineserne. Det er Norsun i Årdal og aktuelle Norwegian Crystals som holder hus i RECs gamle lokaler i Glomfjord.