Offshorerederiet Cadeler har sikret seg to nye kontakter med danske Ørsted – verdens største utbygger av vindkraft.

Cadeler opplyser i en pressemelding at avtalen har en verdi på mellom 500 og 700 millioner euro. Det tilsvarer en sum mellom 5,8 og 8,2 milliarder norske kroner.

Avtalen med Ørsted er for to transport- og installasjonskontrakter for havvindparken Hornsea 3, i Storbritannia. Begge prosjektene vil bli igangsatt i 2026.

– Dette markerer starten på en ny og strategisk retning for Cadeler, og jeg er glad for å endelig kunne løfte sløret på det vi lenge har jobbet med, sier konsernsjef Mikkel Gleerup i Cadeler.

Begge prosjektene vil bli igangsatt i løpet av 2026. Foto: Cadeler

Cadeler, som også er et dansk selskap, er notert på Oslo Børs – med en markedsverdi på 9,1 milliarder kroner. Rederiet har levert sterke resultater siste året, som reflekteres i børsoppgangen 37,5 prosent i samme periode.

Bare i år har Cadeler-aksjen steget 21,3 prosent på Oslo Børs.

Offshorerederiet eier i dag to fartøyer for transport og installasjon av offshore vindturbiner, og har fire skip under bygging med ventet levering i 2024 og 2025.

– Vi har designet våre nybygde fartøyer spesielt for denne type prosjekter, og utviklet et kompetent team til å håndtere alle aspekt av denne type oppdrag. Vi ser frem til å spille en viktig rolle i dette ambisiøse og rekordstore vindparkprosjektet, sier Gleerup.

Cadelers største eier er BW Group gjennom selskapet BW Altor, med 30,3 prosent av aksjene.

Flere oppdrag

Begge prosjektene vil bli igangsatt i løpet av 2026, og Cadeler vil i forbindelse med dette og forventning om flere oppdrag i dette markedet, hente opptil 65 nye ansatte og to nye F-klasse fartøy.

– Markedet fremover er svært lovende for våre fartøyer, sier Gleerup.

Cadeler har allerede en merittliste med over 500 fundamenter installert offshore.

Kontrakten med Ørsted blir første gang selskapet har ansvaret for hele fundamentomfanget og blir med det en fullserviceleverandør i offshore-fundamentvirksomhet.

Cadeler
  • Offshorerederiet Cadeler er en leverandør av marine- og ingeniørvirksomhet til havvindindustrien, blant annet installasjonstjenester, drifts- og vedlikeholdsarbeid.
  • Cadeler fikk et driftsresultat på 41,2 millioner euro for 2022, sammenlignet med 11,1 millioner euro i året før.
  • Basert på nåværende kontraktsdekning og planlagt oppgradering av kraner som starter i fjerde kvartal 2023, ventes selskapets økonomiske resultater for 2023 å resultere i en omsetning rundt 84 til 94 millioner euro og et resultat på mellom 32 millioner til 42 millioner euro.

Hornsea 3

Hornsea-prosjektene består av fire rekordstore havvindparker som Ørsted driver, bygger og utvikler.

– Hornsea 3 vil representere nok et betydelig skritt fremover for havvindindustrien når det gjelder størrelse og skala. Å gjennomføre et prosjekt av denne art krever grundig planlegging og dyktighet, derfor er nært samarbeid og sterke relasjoner med våre partnere er nøkkelen til suksess, sier prosjektleder Patrick Harnett, i Ørsteds.

Vindparken vil generere minst 2,85 GW ren, fornybar energi, nok til å dekke det gjennomsnittlige daglige behovet til mer enn tre millioner britiske hjem.

Hornsea 3 vil plasseres i Nordsjøen, utenfor østkysten av Storbritannia, spredt over et område på 696 kvadratkilometer.