Rekordresultat: Gir 300 millioner til aksjonærene

Hansa Tankers Management leverer tidenes resultat. Nå betaler selskapet utbytte på 300 millioner kroner.

Hans Solberg (i midten), konsernsjef i Hansa Tankers, er godt fornøyd med tidenes resultat for selskapet.
Hans Solberg (i midten), konsernsjef i Hansa Tankers, er godt fornøyd med tidenes resultat for selskapet.Foto: Hansa Tankers

– Vi drifter supertankere for våre kunder i et godt tankmarked. Da drypper det litt på oss også, humrer konsernsjef Hans Solberg.

Hansa Tankers-sjefen var en av grunnleggerne av selskapet sammen med Torfin Eide. Solberg er også en av investorene med en eierandel på 10 prosent i selskapet.

Blant de største i verden

Hansa Tankers Management drifter 40 kjemikalietankere over hele verden, og regnes som blant de fem-seks største supertank-drifterne på verdensbasis.

Bedriftens driftsinntekter er i overkant av 496 millioner kroner i 2022. Mer enn fire ganger så høyt som foregående år. Dette er rekord for selskapet. Driftsresultatet steg fra 59 til 421 millioner kroner i 2022.

Driftsmarginen i 2022 havnet på 84,9 prosent. Også det er soleklar rekord for bergensselskapet.

– Vi har vokst jevnt og fornuftig i flere år, og har flere store rederier som har vært med oss i en årrekke. Vi opererer kun supertankere med lastetanker av rustfritt stål, da disse er mer fleksible i markedet, sier Solberg.

Leverer rekordresultat

Konsernsjefen «tar ikke av» etter rekordresultater, men er mer opptatt av å fremheve de 25 ansatte i selskapet som har kontor i Bergen.

– Vi har en flott gjeng som drifter skip over hele verden. Og folk trives hos oss. Det er viktig. Noen av oss er sjøfolk, mens andre kommer rett fra skolebenken. Jeg er godt fornøyd med resultatet vi skapte for våre redere i fjor. Gode resultater for dem betyr store inntekter til oss, sier Solberg.

Han legger til: Det skal også legges til at fjoråret var et ekstremt bra år for kjemikaliemarkedet.

Eier ikke skip selv

Forretningsideen til Hansa Tankers er å drifte kjemikalietankere for redere over hele verden i en «pool». Det betyr at Hansa Tankers skaffer beskjeftigelse for skipene, og drifter alt rundt utførelse av reisene bortsett fra teknisk drift og mannskap. Selskapet eier ikke skip selv.

Enkelt forklart en kommisjonsordning.

Er Hansa Tankers dyktige til å skaffe tankerne oppdrag, vil både redere og managementselskapet tjene gode penger.

Bra med penger tjener også aksjonærene etter det gode resultatet til Hansa Tankers. Det gleder også konsernsjefen, som er en populær mann hos investorene.

– Det er mange fornøyde aksjonærer i disse dager, etter av vi delte ut 300 millioner kroner i utbytte, sier en nøktern konsernsjef Hans Solberg. Utbytte er det høyeste selskapet noensinne har delt ut.

I alt er det seks investorer i Hansa Tankers; I tillegg til Bjarne Rieber Gruppen (35 prosent, er aksjene fordelt på fem ansatte, inkludert konsernsjef Solberg.

DNB ser lyst på fremtiden

Leder for Havnæringsmarkedet i DNB, Jan Ole Huseby, er glad for at norske selskaper innen maritim sektor gjør det bra. De gode tidene for Hansa Tankers er mest sannsynlig ikke over, forteller han.

Først og fremst må jeg si at det er imponerende resultater Hansa Tankers leverer. Det står det respekt av. De har jobbet godt over lengre tid, og bygget opp en solid virksomhet.

– I tillegg har markedet spilt på lag med dem. DNB ser lyst på supertanker-transport innen kjemikaliemarkedet i tiden fremover. Tilbud og etterspørsel står perfekt til hverandre nå, sier Huseby.

(Copyright)
Publisert 6. September 2023, kl. 04.00Oppdatert 6. September 2023, kl. 06.59