Verdenspremiere: Mobil bølgelader skal lade fartøy til havs
Selskapet RTS fra Åkrahamn har investert 10 millioner kroner i teknologien, og er nå på verdensturné.
Det er få aktører i Norge som satser stort på bølgekraft. De fleste bøyer i dag drives med batterier og solpaneler. Dette gir store begrensninger.
Men noen satser med ny teknologi i bøyeform. En prosjektleder og styreformann i RTS fra fra Åkrahamn, for eksempel.
- Forrige uke var vi på på den gigantiske DSEI-messen i London for å promotere vår nye oppfinnelse, bølgeladeren Goby. Den er nå patentert, sier prosjektleder Freddy Knutsen.
Grønt skifte med en bøye
Bølgeladeren til selskapet skal være like aktuell i militær som sivil sjøfart. Selskapet har blant annet siktet seg inn på havlading av ROV.
– Vi er en del av det grønne skiftet. Å få på plass flere store ladestasjoner til havs, på samme måte som på land, er vår store elektriske drøm, sier han.
RTS har foreløpig investert 10 millioner kroner i bølgekraftladeren. Konkurrentene skal være få, forteller Freddy Knutsen.
– Det finnes en rekke bølgelader-konsepter rundt om, men disse er mer for å produsere strøm til nett, og ikke lokal energiproduksjon, sier Knutsen.
Nå begynner det spennende arbeidet med å finne kunder for å kvalifisere konseptet, før selskapet går for industrialisering. RTS håper dette skjer innen kort tid.
Lang fartstid i markedet
RTS er et teknologiselskap som har vært i bransjen i 21 år. Siden 2017 har selskapet økt omsetningen fra 71 millioner til 107 millioner i fjor. Resultat før skatt ble i 2022 16,6 millioner kroner (se fullt regnskap lenger nede i saken).
Det er med andre ord ingen døgnflue som prøver å treffe en bølge. Etter flere år med utvikling har de funnet opp en halv nedsenkbar bølgegenerator. Eller bølgelader, for å si det litt folkelig.
Ved hjelp av bølger skaper sjøladeren bevegelse og dermed strøm i en lukket turbin.
– Inni bøyen er det et langt vertikalt rør, som er lukket og med et stempel-turbin som beveger seg ved bølger, forteller Knutsen.
Rimelig elkraft
Teknologien er ikke ny, men konseptet til RTS er nytt i form av bølgeladerne er lett flyttbare, patenterte bøyer. Bølgeladeren fungerer som ett mobilt vannkraftverk og skaleres opp til den størrelsen man ønsker.
Oppfinnerne har valgt en enklere løsning enn store bølgekraftverk.
– Bølgeladeren er ikke store karen, så den er lett å sette opp. I tillegg er den veldig kostnadseffektiv, sier RTS-sjef Freddy Knutsen
Fra videoovervåking til ladestasjon
– Bølgeladeren kan blant annet brukes til å lade sensorer som overvåker områder langt til havs. Det være seg å lade en rekke sensor for kommunikasjon, eller å overvåke av alt fra skipsbevegelser både over og under vann.
Dette er en løsning blant annet forsvaret er interessert i. Men Goby kan også produseres mer strøm ved å kople dem sammen. Og det viktigste: ladestasjonen går aldri tom for strøm, forteller Knutsen.
Gobyer med en diameter på 10 diameter kan produsere opp til 60–70 kWh ved normal drift. Energien brukes til å lade store batteribanker som igjen skal kunne gi store energimengder på kort tid etter behov.
Tester ut produktet i havet
Goby er ikke kommet ut i salg enda. Foreløpig er det gjort grundige forsøk ved Stad Towing Tank i Måløy.
Dette er et miljø som har jobbet med mange bølgekraft prosjekter i mange år og er ledende i Europa.
– Alle tester er positive. Nå er vi på vei ut i markedet. Jeg håper at første kunde ikke er langt unna, sier Knutsen.
Selskapet er også på jakt etter investorer som kan bidra til å dra Goby ut på de sju hav.
– Vi ønsker ikke å begrense oss til kun Norge. Produktet er internasjonalt. Kopler man sammen flere Gobyer, kan de fint også fungere som nødstrøm for små øyer i en krisesituasjon, sier Knutsen.
Sintef: – Få aktører i Norge
Det er få aktører i Norge som satser på bølgekraft. Det betyr ikke at potensialet til bølgekraft-teknologien er lite, melder SINTEF på sine nettsider.
– Bølgekraft estimeres som en potensiell verdensomspennende ressurs tilsvarende 29 500 TWh/år. Men til tross for potensialet er det flere utfordringer som må løses før bølgeenergi blir en relevant faktor i energimarkedet.
– Det finnes lovende teknologi, men det er krevende å finne løsninger for å redusere kostnadene og øke effektiviteten. Dette er nødvendig for å tiltrekke seg investorer og sikre lønnsomhet i et konkurransepreget marked.
(Vilkår)