Vindkraft-utvikleren: Her kan nye vindparker på land ligge
Lær deg begrepet først som sist: Infrastrukturnær vindkraft.
For tiden jobber Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) med hvordan den nye saksbehandlingen for vindkraft på land skal være, blant annet for at alle parter, ikke minst kommunene, skal bli hørt på en bedre måte enn tidligere.
– Vi får en del avveininger i tiden framover. Vi står midt i en naturkrise og i en klimakrise, og begge er viktig å håndtere. Det er ikke mulig å bygge vindkraft uten inngrep. Derfor blir det utrolig viktig at vi framover finner de områdene som gir mest effekt per kilowattime, eller flest kilowattimer per inngrep. Eller per ulempe, om du vil, sier Lund til Europower.
Tre typer utbygginger
Norsk Vind Energi har utviklet en rekke norske vindkraftparker. Den første var Høg-Jæren vindpark (74 MW) åpnet i 2010, den største er Bjerkrheim på drøyt 300 megawatt. Til sammen står utviklerselselskapet bak 20 prosent av totalproduksjonen i Norge.
Selskapet sendte melding om tre vindkraftprosjekter til NVE rett før vindstansen i 2019. Mer om det senere.
Lund trekker fram tre kategorier vindkraftverk de mener har størst potensial for utbygging på land framover:
- Vindkraft nær industri, der man bygger på areal det allerede er gjort inngrep på. Aktuelle områder er industriområder, havner, gruver og steinbrudd
- Vindkraft nær infrastruktur. Vindturbiner plasseres sammen med infrastruktur som regulerte vann, veier og motorveier, kraftledninger eller nettanlegg, som krever noe inngrep.
- Utvidelser og Re-powering. Utvide eksisterende vindparker eller benytte områder i nærheten av vindparken. Fortette eksisterende vindkraftverk eller bytte ut vindturbinene med større og mer effektive turbiner.
Å utvide eksisterende vindkraftverk er trolig den viktigste og enkleste metoden. Utfordringen er at det kun er mulig å gjøre mindre utbygginger, mener Lund.
Industrinær vindkraft vil heller ikke monne stort. Lund legger ikke skjul på at han mener infrastrukturnær vindkraft har størst potensial. Rett og slett fordi kraftutbyttet er mye større, samtidig som naturinngrepene skjer i områder som allerede er berørt.
Naturinngrep per kilowatttime
Lund stilte disse spørsmålene på NVEs Energidager på Fornebu forrige uke;
Blir fotavtrykket mindre om man bygger industrinært?
Hva er virkningene per kWh?
– Hvis det virkelig skal monne, om vi skal klare å elektrifisere sokkelen eller avkarbonifisere industrien, da trengs det mer kraft. Er egentlig tiden for de store vindkraftutbygginger forbi? Mange vil velge det vekk, men er det så enkelt? spurte Lund på NVEs Energidager forrige uke.
1,4 TWh fra ett anlegg
– Prosjektet er samlokalisert med den nye sentralnettstasjonen som Statnett har bygget på fjellet. Adkomstveien til vindkraftverket er allerede bygget, og det er et område med mye infrastruktur som allerede er etablert, sier Lund.
– Vi anslår at utbyggingen av Honna vindkraftverk vil kunne gi 1,4 TWh med fornybar kraft. Det er én prosent av den totale kraftproduksjonen i Norge. Mange vil tenke at dette er uaktuelt, at vi heller bør bygge på industritomter. Men hva får vi til om vi skal gjøre det på den måten?
– Vi trenger utbygginger av de vindkraftverkene som gir minst virkning per produserte enhet. Blir fotavtrykket mindre om en bygger i nærheten av industri, og hva blir de relative virkningene per produserte enhet? Vi mener vi må vurdere å bygge i områder som kanskje er mer urørte, og hvor noen naturinngrep må på plass, men hvor en får mye igjen for det.
Sendte tre prosjekter rett før vindstansen
Norsk Vind Energi sendte forhåndsmelding om tre vindkraftprosjekter til NVE i 2019, samme år saksbehandlingen ble lagt på is.
De tre prosjektene er Honna vindkraftverk, Bergeheia vindkraftverk i Lund i Sirdal og ikke minst Hordavind vindkraftverk i Modalen, Masfjorden og Lindås kommuner i Hordaland.
Alle de tre vindkraftprosjektene er i kategorien infrastrukturnære vindparker.
– I større eller mindre grad er dette infrastrukturnære prosjekter hvor vi mener mye ligger til rette for å få kraftfulle utbygginger med begrensede virkninger, sier Lund.
– Tiden ikke moden
– Vi kan si at det er en prosess. Vi merker at aksepten for vindkraft på land øker, og vi begynner å komme tilbake til situasjonen som var før, der det var flertall for vindkraftutbygging på land, sier Lund.
Samtidig medgir han at det er for tidlig å si noe om sannsynligheten for at prosjektene blir bygget ut.
– Det nye konsesjonssystemet er ikke på plass ennå og det må tydeligere avklaringer til for hvordan dette skal fungere og prosjektene blir modne for å ta til behandling, sier Lund. – Kommunene må komme med et vedtak om at de ønsker å utrede prosjektet. Tiden er nok ikke moden for det enda.
Tror på mer aksept med vindskatt
Vindkraftutvikleren tror regjeringens forslag til vindkraftskatt kan gi større aksept for vindkraftutbygging i kommunene.
Regjeringen har foreslått en grunnrenteskatt for vindkraft på 40 prosent for landbasert vind, en dobling av produksjonsavgiften og en ny naturressursskatt for vindkraft. Lund synes det er mye positivt med regjeringens forslag, men påpeker at grunnrenteskatten bør være nøytral.
– Prinsippet om lokal kompensasjon er løftet fram i regjeringens forslag, og det er godt. Kommunene bør få en betydelig kompensasjon, for det er de som har de lokale ulempene med prosjektet, dermed må også mye av kompensasjonen ligge igjen lokalt, sier Lund.
Utvidelse gir millioninntekter til kommune
I NVE-systemet ligger også Moldalsknuten vindkraftverk, en planlagt utvidelse og fortetting av eksisterende Tellenes vindkraftverk (168 MW) i Sokndal kommune. Konsesjonen gikk ut i juni i år, men Norsk Vind Energi mener prosjektet bør utredes på nytt.