– Dette er et kjempespennende prosjekt. De ligger godt an i forhold til timingen rundt den kommende havvindutbyggingen, sier Nesse.

Godt grunnlag

Målet til Nesna Havvind er å skape en lokal verdikjede for produksjon av flytende, betongbaserte konstruksjoner til havvind.

På vegne av de 370 medlemmene i bransjeorganisasjonen Norwegian Offshore Wind jobber administrerende direktør Arvid Nesse med å tilrettelegge for aktivitet og verdiskaping blant norske havvindleverandører.

– Slik jeg ser det, har Nesna Havvind det som skal til i sitt prosjekt, konkluderer han.

Store arealer

Selv om Nesse ser et klart markedsbehov for alle de fem-seks aktørene som jobber med tilsvarende planer langs norskekysten, er han klar på at det er en del faktorer som må være på plass for at de skal lykkes.

– Framfor alt handler det om å få etablert effektive og gode bygge- og lagringsplasser. Dette er arealkrevende virksomhet, og man må ha tilgang til nok areal. I tillegg er det viktig med gode kaifunksjonaliteter, samt selvsagt kvalitet i produktene som skal leveres, sier Nesse.

Trenger kapital

Å få på plass kapital til investeringene er noe av det som gjenstår for de fleste aktørene, slik Arvid Nesse ser det.

– Fordelen med flytende havvind, som kommer for fullt nå, er at mye av jobben kan gjøres på land, ved kysten. På bunnfast havvind blir mye mer gjort offshore. Med sin kyststripe er Norge i utgangspunktet godt posisjonert for verdiskaping knyttet til utbyggingen av flytende havvind, sier Nesse.

Fra pæler til flytende

Utbyggingen av havvind har foregått siden tidlig 2000-tall. Først gjennom konstruksjoner som ble pælet i grunner i land som Danmark og Nederland.

Siden har det kommet en del bunnfaste installasjoner på litt dypere vann. Fremtidig utbygging vil i langt større grad komme i form av flytende havvindparker. Dette fordi slike prosjekter kan utvikles uavhengig av vanndybde, og dermed forløse store arealer der vindforholdene er optimale.