– Skal leverandører investere milliarder i havvind, må de være trygge på at det kommer nok utlysninger

Administrerende direktør Hildegunn Blindheim i Offshore Norge utfordrer regjeringen på forutsigbarhet og tempo i den norske havvindutbyggingen.

Hildegunn Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge.
Hildegunn Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge.Foto: Anders Lie Brenna/Europower

– Skal leverandører investere milliarder i havvind, må de være trygge på at det kommer nok utlysninger. Vi må vite at det kommer nok volum, sier Blindheim.

Maks fire får bygge ut

Under regjeringens havkonferanse i Bergen mandag la Blindheim vekt på at man må konkurrere globalt om kapitalen som skal til for å bygge opp leverandørkjeden på havvind.

– Da må man kunne stole på at det kommer nok utlysninger, sier Blindheim.

Hun viser til at dette også er viktig for konsortiene som skal bygge ut.

– Det er maksimalt fire konsortier som får bygge ut etter de to første utlysningene. De andre må ha må kunne stole på at det også kommer flere prosjekter som de kan konkurrere om, sier Blindheim.

Jevnlige utlysninger

På spørsmål om hvorvidt det er grunn til å stole på regjeringens politikk på dette området, sier Blindheim at regjeringen det siste året har levert på det de har lovet.

– Samtidig er det bare kommet to utlysninger. Det eneste vi ellers vet er at det skal komme nye i 2025, deretter jevnlige utlysninger, sier hun.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er klar på at regjeringen kommer til å innfri lovnadene om nye havvindfelt i takt med målet om å bygge ut en kapasitet på 30 GW innen 2040.

Samtidig er han klar på at utbyggingen av havvind må skje på en annen måte enn det som var tilfellet med landvind, der motstanden har vært stor.

Må gjøre rette valg

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).Foto: Fartein Rudjord

– Når vi om 20 år ser tilbake på havvindutbyggingen må vi kunne si at vi gjorde de rette valgene, sier Aasland.

Han mener det nå legges opp til en helt annen prosess enn ved landvindutbyggingen.

– Vi jobber på en annen måte. NVE analyserer områder og fjerner de mest konfliktfylte slik at vi sitter igjen med de beste, sier Aasland.

Om det blir årlige utlysninger eller utlysninger annethvert år etter de fem bebudede områdene som skal legges fram i 2025, er ikke det viktigste for Aasland.

– Det viktigste er at vi skal levere områdene som næringen etterspør, sier Aasland.

(Copyright)
Publisert 18. April 2023, kl. 04.18Oppdatert 18. April 2023, kl. 04.18