Mye tyder på at antallet norske selskap som satser i land med gode tiltakspakker er økende. Norske Hydrogen Pro er ikke et unntak, og Porsgrunn-selskapet øket nylig produksjonskapasiteten med 66 prosent. I Kina. USA står for tur, slik også Corvus har gjort det. Deres fabrikkoppstart i Bjørnafjorden henger allerede i en tynn tråd.

Ut mot Vestre

Hydrogen Pro har tidligere vært uttalt om norske rammevilkår, som sender norsk produksjon og norske arbeidsplasser utenlands. I starten av juli i år gikk administrerende direktør Tarjei Johansen ut mot næringsminister Jan Christian Vestre og regjeringens tiltak for raskere omstilling til grønn industri. Det er særlig Joe Bidens Inflation Reduction Act, IRA, og tilsvarende tiltakspakke fra EU som setter Vestres tiltakspakke i et grelt lys sett fra deres ståsted.

Administrerende direktør i Hydrogen Pro Tarjei Johansen. Foto: Hydrogen Pro

– Regjeringens grønne politikk mangler langsiktighet, og fremfor å investere i dag for å tjene penger i morgen, gjennom å legge til rette for å bygge hele verdikjeden for det grønne skiftet, sakker Norge akterut ved at regjeringen vil håndplukke hvilke prosjekter de skal satse på, uttalte Johansen til NRK i mai.

Det er et syn Geir Bjørkeli i Corvus Energy kan skrive under på. I januar åpnet batteriselskapet sin første fabrikk i USA, samtidig som planene om ny og større fabrikk i Bjørnafjorden kommune utenfor Bergen var blitt lagt på is.

Det begynner å haste

I USA har IRA, som Biden innførte i 2022, allerede gitt en solid strøm av utenlandsk nyetablering. I Norge har den norske modellen møtt blandet kritikk.

– Det begynner å haste. Ordreinngangen er god, og vi burde vært i gang i Norge, sier Bjørkeli til Kystens næringsliv.

Vestres grønne pakke til batteriprosjekter i Norge ga jubel hos enkelte av aktørene som satser i Norge. Andre faller mellom to stoler, og kan ikke dra nytte av Vestres milliard.

Joe Bidens grønn inflasjonsgrep merkes også her hjemme. Foto: Flickr / Gage Skidmore

– Vi kommer til å bevilge én milliard til batterier. Her er det en håndfull aktører som gode nok til å nå gjennom. I stedet for generelle subsidier til alle, retter vi innsatsen mot spydspissene, de som kan bli best i verden, slik at de kan nå gjennom, sa Vestre på pressekonferansen i slutten av juni.

Nå venter mange i bransjen på hva som kan komme til høsten.

Sammenstilling over innovasjon

Støtteordningen er nemlig øremerket innovasjon. Det er godt nytt for selskaper med innovasjonsgrad på batterier, slik som Morrow Batteries. Bjørn Rune Gjelstens batterioppstart i Arendal satser nemlig på utvikling av battericeller. Andre batteriselskap skal utvikle anoder og ulike typer celler.

Selv om Corvus er tungt inne i utvikling og tilpasning til maritim bruk, er det sammenstilling av komponenter og battericeller som er forretningsmodellen til selskapet.

Geir Bjørkeli på produksjonsgulvet på fabrikken på Midtun, der batterikomponenter sammenstilles av roboter. Foto: Ketil Svendsen

– Norge blir bra til å drive innovasjon, men arbeidsplassene kan fort komme helt andre steder, advarer Bjørkeli, som mener at tiltakspakkene også bør sikte seg inn på trinnet etter.

– Skalering og fabrikkbygging.

Tiden går fort, selv om Bjørnafjorden-planene ennå ikke er fullstendig skrinlagt, sier han.

Wait and see; vi ser hva som skjer videre. Fabrikk i USA har vi jo allerede, og mer fra Vestre må vi vente på til statsbudsjettet blir lagt ut.

Bjørkeli forteller at selskapet har vært i løpende dialog med næringsministeren, sist den 14. juli.

– Vi håper selvfølgelig at Norge helt eller delvis kan matche tiltak i IRA, og føler at Vestre har forståelse for hva vi mener. Samtidig blir det vanskelig for ham å komme med penger ut over budsjettet han opererer med.

200 ansatte – i Texas

Så langt har Hydrogen Pro sine elektrolysører blitt produsert ved selskapets fabrikk i Tianjin i Kina. Økningen på 66 prosent sikres ved å anlegge en ny produksjonsenhet på samme sted.

– Kapasiteten økes betraktelig, og sammen med vår planlagte produksjon i både USA og Europa understøttet av Andritz-partnerskapet, vil dette være et viktig ledd i å møte den økende etterspørselen etter elektrolysører og grønt hydrogen internasjonalt, sier Johansen i en pressemelding.

Nye produksjonsfasiliteter er nemlig under planlegging, bare ikke i Norge. En fabrikk med 200 ansatte planlegges til Texas i USA, med mål om å hente gunstige betingelser nettopp gjennom Inflation Reduction Act.

Det er et tiltak Norge ikke evner å møte, mener Johansen.

– Vi ser jo en tendens til at arbeidsplasser i Norge kan ryke, sier han til NRK om det som kan se ut til å være en trend blant norske industrieksportører, å flytte produksjon til USA.

Næringsministeren hadde dette svaret til utspillet i NRK:

'– I Norge har vi konkurrert på å være best på fag, omstilling og få mest mulig ut av ressursene. Det er suksessoppskriften vår. Vi har vært på dette høyhastighetstoget lenge, sier Vestre.