– Det vi ser nå, er at leverandører taper penger på havvind, og at de i noen tilfeller ender opp med å nærmest subsidiere både landene som lyser ut havvindkonsesjoner og utbyggere som bygger parker, sier Digre.

– Stressede leverandører

Aker er involvert i havvind både i USA og Storbritannia, og Digre trakk under Vestlandskonferansen onsdag frem erfaringene herfra som eksempler på at noe må gjøres på leverandørsiden.

– Skal vi lykkes med utbygginger, må vi sørge for at vi har med nok leverandører og de rette leverandørene. Slik situasjonen er nå, ser det ut som om litt stressede leverandører føler de må være med uansett, sier Digre.

Han avviser ikke en eller annen form for statlig engasjement, ikke ulikt den man hadde i oljenæringen på 70-tallet.

– Nå har jeg ikke svart belte i politikk, men det må iallfall tas et krafttak for leverandørnæringen. Vi ser samtidig at det blir vurdert andre konsesjonsmodeller og andre rolleoppsett. Det tror jeg må til, sier Digre.

– Blir tomrom

Henriette Undrum er direktør i Equinors enhet for Forskning og teknologi og plass-sjef på Equinors forskningssenter i Trondheim. Også hun uttrykker bekymring for leverandørnæringen knyttet til havvind.

Undrum bruker erfaringene fra byggingen av Hywind Tampen, verdens første flytende havvindpark, som eksempel på noen av utfordringene Equinor føler på.

– Hywind Tampen ble bygget på kompetansen og løsningen til eksisterende leverandørnæring. Nå når utbyggingen er ferdig, er ikke neste prosjekt med flytende havvind klart. Dermed får vi et tomrom, og det blir ikke kontinuerlig utvikling av effektivitet og kostnadsreduksjoner blant leverandørene, sier Undrum.