Alt var klart for å teste havvindturbiner opp mot hydrogen og batteri. Så ble konsesjonen stoppet.

I mer enn ti år har Edgar Kvernevik jobbet for å få realisert et testprosjekt for havvind på Nord-Vestlandet. Når opplegget nå er klart, har NVE stoppet konsesjonen.

Illustrasjon av testområdet ved Bukketjuvane utenfor Stad sett gjennom styrhuset på en ferje.
Illustrasjon av testområdet ved Bukketjuvane utenfor Stad sett gjennom styrhuset på en ferje.Foto: Kvernevik Engineering

– Vi kommer til å klage på avgjørelsen. Nå har vi fått inn en solid aktør som ønsker å teste i området og er klar til å gå videre, sier Edgar Kvernevik i Kvernevik Engineering.

Store endringer

Han har blant annet bakgrunn fra Vestavind Kraft, som i 2011 fikk godkjent testområdet utenfor kommunene Selje og Vågsøy, ved inngangsporten til Stadhavet fra sør.

Testområdet ved Bukketjuvane.Kart: Google Maps

Konsesjonen ble etter hvert overført til Kvernevik Engineering der Edgar Kvernevik, som er sivilingeniør i maritim teknologi, både står som administrerende direktør og daglig leder.

I vår søkte selskapet om utsettelse av oppstartsfrist til 1. januar 2024, samt forlenging av konsesjonsperioden til 1. januar 2035.

– Noe av grunnen til at det har tatt tid, slik at vi ønsket utsettelse, har vært varierende politiske signaler om satsing på havvind opp gjennom, samt endring i teknologi og konstruksjoner rundt havvindturbiner, sier Kvernevik.

Hydrogen og batteri

Større turbiner og bedre flyteevne i understell som ikke stikker like dypt, er bare noe av utviklingen i teknologien.

Et annet sentralt punkt er muligheten for å sette opp havvind med produksjon av hydrogen i kombinasjon med opplading av batterier. Dette gjør at energien fra havvinden lagres og kan brukes etter behov, som alternativ til havvind rett i strømnettet.

Sistnevnte er uregulerbar kraft som medfører behov for balansekraft.

– Vi har knyttet til oss partnere med fagkunnskap som kan bistå i prosjektet. I tillegg har vi en betydelig kommersiell aktør som ønsker å teste. Nå gjenstår det kun å få omgjort avslaget fra NVE, sier Kvernevik.

Siemens Gamesa har skissert en offshore vindturbin med hydrogenproduksjon der elektrolyseenheten ligger i tårnet.Foto: Siemens Gamesa

Sprengt kapasitet

I den opprinnelige konsesjonen lå det inne oppstart 1. januar 2020 og driftsperiode til 1. januar 2025.

Kvernevik fremhever at det står solid kompetanse bak søknaden. Selv har han fartstid både fra Vestavind Kraft og Stadt Windkraft.

Kvernevik Engineering bistod også under utviklingen av teknologien i bølgekraftselskapet Havkraft, som nå står på trappene til en større kommersialisering.

Edgar Kvernevik mener at et ja til testområdet vil være viktig blant annet for å avlaste Metcentre i Rogaland, som har slitt med kapasitetsproblemer.

– Bra også for miljøet

– I tillegg ser vi på testområdet som viktig for å innhente kunnskap og erfaringer på det som har med miljø og naturvern å gjøre. Gjennom konkrete tester kan man ikke bare utvikle teknologien, men også kartlegge og overvåke hvordan turbinen påvirker omgivelsene, sier Kvernevik.

Testområdet er på om lag to ganger seks kilometer, og kan i teorien romme flere havvindturbiner. I første omgang ønsker Kvernevik Engineering å få testet én turbin.

– Har lyttet til innvendinger

Kommunene Stad og Kinn, Vestland fylkeskommune, Fiskeridirektoratet, Kystverket og Statsforvalteren leverte alle høringssvar der de gikk mot konsesjonsforlengelsen.

Kvernevik påpeker at det også var motstand da konsesjonen ble gitt første gang, men at NVE den gang mente at fordelene var større enn ulempene.

– Vi har også lyttet til noen av innvendingene som har kommet, blant annet ved å kutte ut de to turbinene som lå nærmest land. Det er en del trafikk gjennom testområdet vi nå ønsker, men ikke særlig med aktivt fiskeri gjennom setting av bruk, sier han.

Vil ha mer utredning

I avgjørelsen om å avvise konsesjonsendringen peker NVE på at det allerede i 2011 ble gitt opprinnelig konsesjon, og at man hadde helt fram til 1. januar 2020 med å få realisert testingen.

At det bli søkt om utsettelse mer enn to år etter at opprinnelig frist gikk ut, blir trukket fram som negativt for søknaden.

– Om det skal gis utsatt frist, vurderer NVE at det må gjennomføres et tilsvarende arbeid med konsekvensutredning som for en helt ny konsesjon. Siden konsesjon ble gitt har det skjedd endringer i både kunnskapsgrunnlag og rammer for prosjektet, som eksisterende konsekvensutredning ikke dekker. Blant annet har turbinene blitt større, og det generelle kunnskapsgrunnlaget for nærområdene har mest sannsynlig blitt oppdatert, heter det i avgjørelsen.

(Copyright)
Publisert 1. March 2023, kl. 05.37Oppdatert 1. March 2023, kl. 05.37