Anslår behov for investeringer på 220 milliarder blant leverandører for å nå samme havvindnivå som Norge skal ha i 2040
En fersk rapport som blant annet DNV har vært med på å utvikle skisserer stort kapitalbehov om man skal nå 30 GW produksjonskapasitet på havvind.
Det er rapporten «A Supply Chain Road Map for Offshore Wind Energy in the United States» som konkluderer med at det gjenstår store utfordringer for å nå de offisielle målsetningene som USA har satt.
Grundig kartlegging
Rapporten er utviklet av anerkjente Business Network for Offshore Wind (BNOW) i samarbeid med flere partnere.
Det norske klassifiseringsselskapet DNV er én av dem som har bidratt.
Målsetningen med arbeidet har vært dette:
Å identifisere hva som skal til for å få på plass en amerikanske leverandørkjede på havvind med kraft nok til å levere det utbyggere etterspør, samt påpeke hvilke konkrete delelementer som må utvikles.
USA har ambisjoner å nå en produksjonskapasitet på 30 GW innen 2030. Dette er samme mål som den norske regjeringen har lansert i et litt lengre tidsperspektiv, nærmere bestemt 2040.
Mens Norge ønsker å oppnå en kapasitet på 50 GW i 2050, har amerikanerne tenkt å akselerere langt raskere. Her er målsetning 110 GW i 2050.
Konkrete mangler
Ifølge rapporten er man langt fra å ha alt på stell når det gjelder amerikansk leverandørkjede. Det er mye som må på plass på relativt kort tid.
– Fremtidsscenariet tilsier at USA må ha minst 34 produksjonsfasiliteter for kritiske komponenter, havner for de fleste av disse fasilitetene, åtte lagrings- og monteringshavner for turbiner på østkysten, to ilandføringspunkter for energi fra havvind på vestkysten, fire til seks installasjonsfartøyer, fire til seks løftefartøyer og fire til åtte spesialdesignede fraktefartøyer. Dette vil kreve minst 220 milliarder i investeringer frem til 2030, heter det i rapporten.
Norsk bekymring
Norske eksperter har i flere sammenhenger uttrykt bekymring for om man kan klare å få bygger leverandørindustri raskt nok til å oppfylle ambisjonene.