Eviny sitt datterselskap Plug, går i gang med sin første utenlandssatsing i Storbritannia ved å bygge landstrømanlegg.

Sammen med den lokale havnen i Montrose i Storbritannia investerer Plug 12 millioner kroner i satsingen.

– På besøk i Montrose så vi flere skip som allerede bruker vårt landstrømanlegg i Bergen. Havnemyndighetene i Montrose ble derfor veldig begeistret da vi kunne fortelle at de har besøkende skip som fra første dag kan koble seg på ren, fornybar energi, sier daglig leder Maria Bos i Plug.

I Bergen bygger og drifter Plug en rekke landstrømanlegg, både for offshoreskip, men også cruiseskip. Cruiseskip-anlegget er Europas største i sitt slag.

Klimaversting

I 2021 slapp global shipping ut 833 millioner tonn CO2. Utslipp fra skipsfarten er pekt på som nøkkel for omstilling til det grønne skiftet.

I Storbritannia finnes det i dag kun to landstrømanlegg. Ett til cruiseskip i Southampton, og ett til lokal fergetrafikk på Orknøyene.

– Dette viser at deler av skipsnæringen er klar for mer landstrøm. Flere havner må legge til rette for at skip kan koble seg på det lokale strømnettet og slå av motorene av når de ligger til kai. Landstrøm er et viktig bidrag i en miljøvennlig fremtid med mindre utslipp lokalt og av CO2, samt mindre støy for mannskap og lokalbefolkningen, sier Bos.

Anlegget i Montrose blir det første rettet mot skip i offshorenæringen. Samarbeidsprosjektet skal stå klart om ett år i havnebyen som ligger en time sør for Aberdeen.

Vil gjøre seg attraktive for skip

Havnesjefen i Montrose anser prosjektet som en forpliktelse til det grønne skiftet, men at det også er kommersielt lurt å satse på landstrøm.

– Vår posisjon som et fornybart knutepunkt i vår region styrkes. Beslutningen om å investere så tidlig i landstrøm er kommersiell fra vår side, siden vi er overbevist at næringen ønsker tilbudet. Det viser det store tallet med faste besøk i britiske havner av skip som allerede har landstrøm installert om bord, sier havnesjef Tom Hutchison. Han skryter av kompetansen til Plug.

Montrose er en viktig base for skip med oppdrag i Nordsjøen, blant annet til store havvindsutbygginger.

Havnen er den største europeiske havnen for fortøyningssystemer, med verdens største selskap innen kjetting-inspeksjon hjemmehørende i byen. Montrose har tidligere vunnet en rekke priser for å bli en grønnere havn.

– Plug er markedsledende innen landstrøm. Det er grunnen til at vi ønsket å samarbeide med selskapet. For Montrose er det en utrolig mulighet å bli den første havnen i Skottland til å tilby disse fasilitetene til skip i energisektoren, sier Montrose sin havnesjef Tom Hutchison.

Satser grønt

Skottland har de senere årene satset på grønn, fornybar energi. Den skotske ministeren for netto null, energi og transport, Michael Matheson, anser samarbeidet som et bidrag til år redusere utslipp.

– Samarbeidet mellom Plug og havnen i Montrose er et betydelig initiativ som vil hjelpe skipsnæringen samt olje-, gass og havvind-industriene med å redusere utslipp fra sine arbeider. Jeg ønsker velkommen bidraget Montrose havn gjør i overgangen til en grønn økonomi og Skottlands ambisiøse mål om netto null. Det å tilby ren, fornybar energi til industriens viktige forsyningsskip i Nordsjøen er et viktig bidrag for å nå våre mål, sier Matheson.