Betalte 1,3 milliarder for havvindlisens i California

Én budseier sikret Equinor lisens for nær halvparten av produksjonskapasiteten som nå er under planlegging i Norge.

Betalte 1,3 milliarder for havvindlisens i California
Foto: Nicholas Doherty

Selskapet er en av fem budvinnere i den første amerikanske auksjonen for flytende havvind.

I tillegg til Equinor valgte Bureau of Ocean Energy Management budene fra RWE Offshore Wind Holdings, Invenergy California Offshore, California North Floating og Central California Offshore Wind.

Mens Equinor betalte 1,3 milliarder norske kroner for sin lisens, sikret de fem lisensavtalene totalt 7,5 milliarder kroner til den amerikanske statskassen.

Mer enn Utsira Nord

Området der Equinor nå har sikret seg lisens ligger i Morro Bay og har en størrelse på 324 kvadratkilometer. Stedet Morro Bay ligger drøyt 350 kilometer nordøst for Los Angeles, og havvindparken skal lokaliseres i Stillehavet vest for byen.

Parken har et potensial på 2 GW, tilsvarende energi til å forsyne rundt 750.000 amerikanske hjem med strøm, opplyser Equinor.

Til sammenligning vil kapasiteten på Utsira Nord, som også består av flytende turbiner, ligge på 1,5 GW. Arealet for Utsira Nord er på rundt 1.000 kvadratkilometer. Bunnfaste Sørlige Nordsjø II har en kapasitet på inntil 3 GW.

Gunstige vindforhold

Etter myndighetsgodkjennelser blir den nye lisensen en del av Equinors eksisterende amerikanske portefølje, som også omfatter Empire Wind- og Beacon Wind-prosjektene på den amerikanske nordøstkysten.

– Dette gir en mulighet til å produsere enda mer fornybar energi i USA, denne gangen i Stillehavet. Den amerikanske vestkysten er blant de mest attraktive vekstregionene for flytende havvind i verden på grunn av gunstige vindforhold og nærhet til markeder som trenger pålitelig, fornybar energi, sier Molly Morris, direktør for Equinor Wind US.

– Havvind på vestkysten kan bidra til å nå delstatens målsetting for fornybar energi og skape nye arbeidsplasser og investeringer i California. USA er et viktig marked for Equinors havvindvirksomhet, og vi ønsker å føre an i utviklingen av den nye energibransjen her.

(Copyright)
Publisert 9. December 2022, kl. 12.52Oppdatert 9. December 2022, kl. 12.52