Norsk Industri og Fornybar Norge oppfordrer regjeringen til å sette et mål om 8,5 gigawatt havvind innen 2030.

– Norsk industri og andre ønsker et 2030-mål. Det syns vi er fornuftig. Det blir utfordrende, men uten ambisiøse, realistiske mål er det fare for at vi ikke kommer langt nok, sier administrerende direktør i Deep Wind Offshore, Knut Vassbotn.

Regjeringen har satt et mål om 30 gigawatt havvind, men det gjelder for 2040 – noe flere mener er for lite ambisiøst.

Administrerende direktør i Deep Wind Offshore, Knut Vassbotn. Foto: Deep Wind Offshore

– Hvis man sier at man skal ha alt i produksjon innen 2030, er det nok for ambisiøst, ettersom selve utbyggingen tar rundt tre år. Hadde vi hatt gryteklare prosjekter ville det vært enkelt, sier Vassbotn.

Vassbotn mener det meste burde ligge til rette for et 2030-mål, og ser ikke store utfordringer for at det ikke skal bli etablert.

– Det er en oppskrift for suksess, og vil skape et fundament for en havvindbransje i Norge, sier Vassbotn.

Nødvendig mål

NHOs bransjeorganisasjoner for kraft og industri krever, Norsk Industri, foreslår sammen med Fornybar Norge at Norge setter et mål om 8,5 gigawatt havvind i 2030.

Dette vil kunne gi en årlig produksjon på om lag 39 terawattimer, anslår de. Til sammenligning er Norges normalproduksjon av strøm på om lag 155 terawattimer per år.

– Det står i Hurdalsplattformen at regjeringen skal sette et mål for havvind i 2030, så jeg håper de er klare for å ta diskusjonen nå, sier fagsjef for havvind i Fornybar Norge, Jon Evang.

De to bransjeorganisasjonene vil ha mer havvind-utbygging for å nå klimamål, og for å dekke nye behov i industrien.

– Vårt forslag om 8,5 GW i 2030 er utvilsomt et ambisiøst mål. Det krever handlekraft fra regjeringen. Saksbehandlingstiden for havvindprosjekter må vesentlig ned, Trollvind må avklares, nye utlysninger må komme raskt og nettløsninger komme på plass. Da er det mulig å få til, også i god sameksistens med fiskeri og andre berørte interesser, sier Evang.

Disse prosjektene kan gi ønsket mengde havvind, ifølge Fornybar Norge og Norsk Industri:

  • Equinors Trollvind-prosjekt kan gi én gigawatt kapasitet, eller opp mot fem terawatt produksjon per år.
  • Sørlige Nordsjø 2 første fase pluss Utsira Nord kan totalt gi tre gigawatt, eller 14 terawattimer produksjon årlig.
  • Sørlige Nordsjø 2 andre fase kan gi 4,5 gigawatt, eller 20 terawattimer i året – ny utlysing bør komme senest ved årsskiftet, mener de.

Eget tiårsmål

Havvindselskapet Deep Wind Offshore har satt egne mål for de neste ti årene – og det er å utvikle minst ti GW, pluss ti TWh i nettproduksjon.

– Dette skal vi utvikle alene, og det skal være i produksjon eller være tatt en investeringsbeslutning innen 2030, sier Vassbotn.

Deep Wind Offshore ble grunnlagt av Knut Vassbotn og Hans Petter Øvrevik i 2020, og har siden utviklet havvindprosjekter for flytende vindmøller i Norge, Sør-Korea, og Sverige.

Hans Petter Øvrevik og Knut Vassbotn i Deep Wind Offshore. Foto: Haugaland Kraft

Selskapet er eid av Knutsen OAS, Haugaland Kraft og Sunnhordland Kraftlag. Rederiet Knutsen OAS har hatt tilstedeværelse i Sør-Korea siden 2006.

Når våre eiere gikk inn så hadde de en interesse av å vinne prosjekter på norsk sokkel, spesielt på Utsira, sier Vassbotn.

– Jeg er overbevist om at for å få dette til, så er vi nødt å ha med oss lokalsamfunnet. Vi har hovedkontor i Haugesund, kommunalt eierskap, og langsiktige planer om tilhørighet i regionen, i all tid, sier Vassbotn og legger til:

– For oss er det opplagt at vi må levere tilbake lokalsamfunnet.

Selskapet er godt i gang med prosjekteringen, og jobber tett med norske leverandører for å realisere planene på norsk sokkel.

På de norske prosjektene har Deep Wind Offshore inngått partnerskap med den franske energigiganten EDF Renewables, som blant annet har satt opp den første vindparken i Frankrike.

– Det har gått lengre tid enn det vi så for oss, men etter at regjeringen har satt opp tempoet, ser vi at det vil skje i 2023, og vi er optimistisk når det gjelder tildeling, sier Vassbotn og legger til:

– Nå jobber vi hardt med å posisjonere oss, sier han.

Satser internasjonalt

Deep Wind Offshore anser det som viktig å etablere seg også internasjonalt, og har valgt å satse i to land utenom Norge.

– Vi har valgt å fokusere på de to landene som gir størst mulighet utenfor Norge, og det er Sverige og Korea.

Disse aktørene vil bygge ut norsk havvind:

1. Equinor, Hydro Rein og tyske RWE vil bygge ut på Sørlige Nordsjø II

2. Equinor og Vårgrønn, eid av italienske Eni og Hitecvision, vil søke på Utsira Nord.

3. Vårgrønn, AgderEnergi og Corio Generation (eid av australske Macquarie Green Investment Group) vil bygge ut på Sørlige Nordsjø II

4. Agder Energi og Corio Generation (Macquarie GIG) vil søke om lisens på Utsira Nord

5. Blåvinge: Fred. Olsen Renewables, Ørsted og Hafslund vil søke på både Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II

6. Shell, Lyse Energi og Eviny vil søke både på Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord

7. Norseman (tyske EnBW er hovedeier), Norgesgruppen og Asko og vil bygge ut på Sørlige Nordsjø II. Leverandører: AkerSolutions, Hitachi, NOV)

8. Statkraft, Mainstream Renewable Power (også kjent som Aker Offshore Wind) og britiske BP vil bygge ut på Sørlige Nordsjø II

9. Statkraft, Mainstream Renewable Power (AOW) og Ocean Winds (franske Engie + portugisiske EDPR) vil bygge ut på Utsira Nord

10. NorSea (Wilhelmsen-konsernet) og belgiske Parkwind vil søke på både Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord

11. Seagust: (Ferd+Arendal Fossekompani) og svenske Vattenfall vil bygge ut både på Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord

12. Skjoldblad: Norsk Havvind, franske TotalEnergies og spanske Iberdrola vil bygge ut både på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II

13. Deep Wind Offshore (Knutsen OAS, Haugaland kraft og SKL) og franske EDF vil bygge ut i begge havvindområdene, men Utsira Nord står høyest på ønskelisten

14. Magnora Offshore Wind og oljeservicegiganten TechnipFMC vil søke på Utsira Nord

15. NTE, Havfram (Hitecvision) og tyske RWE ønsker å søke på Utsira Nord

16. Utsiravind: Odfjell Oceanwind og Source Galileo Norge vil søke om lisens for Utsira Nord (Source Galileo er et joint venture mellom irske Source Energie og sveitsiske Galileo Green Energy)

17. Kvitebjørn Havvind eid av investeringsselskapet Daimyo (Aubert-familien), som eier Kvitebjørn Energi og fjernvarmeanlegget i Tromsø vil søke lisens på Utsira Nord.

Kilde: europower.no

Selskapet meldte i februar om partnerskap med BP i Sør-Korea.

Partnerskapet innebærer fire ulike prosjekter, på totalt 6 gigawatt. Det kan gi over 25 terawattimer strøm. Til sammenligning planlegger Norge å bygge ut tre gigawatt i Sørlige Nordsjø, det første feltet for havvind som skal lyses ut i Norge.