– Det er rett og slett et resultat av at vi spisser prioriteringene våre innen fornybar energi, og da nådde ikke dette prosjektet opp mer, sier pressetalsmann Ola Morten Aanestad i Equinor til NRK.

Konkurranse og prioriteringer

Det er konkurranse og prioriteringer, snarere enn det værharde klimaet utenfor Frøya i Trøndelag som er hovedgrunnen til at verdens første testanlegg for flytende solkraft skrinlegges.

– Hvis vi lykkes utenfor Frøya, kan vi lykkes alle steder, sa Hanne Wigum i Equinor da satsingen ble lansert for to år siden. Equinor samarbeidet da med Moss Maritime om løsningen, som skulle gjøre bruk av flåter på 6400 kvadratmeter hver.

Satser i utlandet

Det begrenser trolig satsingen til noe mindre enn «alle steder». Satsingen på solceller vil etter alle solemerker foregå utenlands og på land for Equinor. Selskapet har større anlegg både i Argentina, Brasil og i Polen. Equinor er åpen for å vurder et «nedskalert testprosjekt» utenfor Frøya.

Frøya ordfører heter Kristin Furunes Strømskag, og hun synes ifølge NRK at avviklingen er synd.

– Kommunens rolle har vært å bistå Equinor. Vi har vært et bindeledd mellom dem og blant annet næringslivet her. Prosjektet er avklart i kommunens planarbeid. Vi har hatt et veldig godt samarbeid, sier Strømskag.