Mandag ettermiddag ble det klart at Equinor går fra å utsette håpet om byggestart i 2027 til å utsette Trollvind på ubestemt tid.

Trollvind
  • Equinor og partnerne Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPhillips har hatt planer om å bygge en flytende havvindpark i Troll-området om lag 65 kilometer vest for Kollsnes i Vestland.
  • Med oppstart i 2027 så aktørene for seg en installert kapasitet på om lag ~1 GW og årsproduksjon på ~4,3 TWh.
  • Planen var at Trollvind, i tillegg til å forsyne det meste av behovet for kraft på Troll- og Oseberg-feltene, også skal ha kabel til land for å øke strømtilgangen til landindustrien.
  • Opprinnelig var det skissert en investeringsbeslutning i løpet av 2023.

Førstnevnte avgjørelse ble fattet i april.

- Trollvind var et viktig industrielt initiativ for å løse utfordringer knyttet til elektrifisering av olje og gass, bringe ny kraft til bergensområdet og akselerere utviklingen av flytende havvind i Norge. Dessverre ser vi ikke lenger noen mulighet til å levere på vårt opprinnelige initiativ med å ha en flytende havvindpark i drift i god tid før 2030, uttaler Siri Espedal Kindem leder for fornybar i Norge i Equinor, i en pressemelding.

Økte kostnader har over tid bygget seg opp til å bli en utfordring i havvindnæringen, noe også Magnus F. Eidsvold, medietalsperson i Equinor, tidligere har påpekt overfor Kystens Næringsliv.

Equinor fremhever nå at kraftig økende kostnader i hele verdikjeden for havvind har gjort det vanskelig å levere på det opprinnelige målet om at Trollvind skulle utvikles uten noen form for støtte.

- Prosjektet er ikke lenger kommersielt gjennomførbart, mener selskapet..

Teknologi som lå til grunn for konseptet vil heller ikke være tilgjengelig slik det opprinnelige forslaget la til grunn.

- Trollvind hadde en ambisiøs tidsplan, men til tross for en betydelig innsats hos alle involverte har det ikke vært mulig å modne prosjektet til et punkt som gjør det mulig å fortsette utviklingen av Trollvind nå, heter det i pressemeldingen.