Equinor utsetter videre utvikling av Trollvind på ubestemt tid

Høye kostnader og mangel på tilgjengelig teknologi er blant årsakene.

Det blir mest sannsynlig ikke noe Trollvind utenfor Bergen.
Det blir mest sannsynlig ikke noe Trollvind utenfor Bergen.Foto: Equinor

Mandag ettermiddag ble det klart at Equinor går fra å utsette håpet om byggestart i 2027 til å utsette Trollvind på ubestemt tid.

Førstnevnte avgjørelse ble fattet i april.

- Trollvind var et viktig industrielt initiativ for å løse utfordringer knyttet til elektrifisering av olje og gass, bringe ny kraft til bergensområdet og akselerere utviklingen av flytende havvind i Norge. Dessverre ser vi ikke lenger noen mulighet til å levere på vårt opprinnelige initiativ med å ha en flytende havvindpark i drift i god tid før 2030, uttaler Siri Espedal Kindem leder for fornybar i Norge i Equinor, i en pressemelding.

Økte kostnader har over tid bygget seg opp til å bli en utfordring i havvindnæringen, noe også Magnus F. Eidsvold, medietalsperson i Equinor, tidligere har påpekt overfor Kystens Næringsliv.

Equinor fremhever nå at kraftig økende kostnader i hele verdikjeden for havvind har gjort det vanskelig å levere på det opprinnelige målet om at Trollvind skulle utvikles uten noen form for støtte.

- Prosjektet er ikke lenger kommersielt gjennomførbart, mener selskapet..

Teknologi som lå til grunn for konseptet vil heller ikke være tilgjengelig slik det opprinnelige forslaget la til grunn.

- Trollvind hadde en ambisiøs tidsplan, men til tross for en betydelig innsats hos alle involverte har det ikke vært mulig å modne prosjektet til et punkt som gjør det mulig å fortsette utviklingen av Trollvind nå, heter det i pressemeldingen.

(Copyright)
Publisert 22. May 2023, kl. 14.11Oppdatert 22. May 2023, kl. 14.13