– Klageprosessen har skapt usikkerhet om tidsplanen for S2x, som er et kapitalkrevende prosjekt med lang realiseringsperiode. Utfallet av klagesaken gir oss arbeidsro til å planlegge installasjonen av S2x, sier teknisk direktør Jonas Boström i SeaTwirl til Kystens Næringsliv.

Ny design

Den nye turbinen som skal testes roterer rundt en vertikal akse.

Den potensielle oppsiden er er et enkelt, robust og kostnadseffektivt design som også fører til lavere service- og vedlikeholdskostnader sammenlignet med andre tradisjonelle vindturbiner.

Jonas Boström, teknisk direktør i SeaTwirl. Foto: SeaTwirl

I fjor søkte Marin Energi Testsenter om anleggskonsesjon for en testperiode på inntil fem år. Etter at man første fikk grønt lyst, kom det inn en klage på avgjørelsen.

Denne er nå avvist av NVE.

– Produksjonsgrunnlaget for S2x er i prinsippet ferdig. Nå intensiverer vi arbeidet med å finne partnere for å produsere, finansiere og drifte turbinen. Vi sikter mot å utvikle større turbiner slik at vi kan være relevant for prosjekter som Utsira Nord og Trollvind, sier Boström.

Planen er å ha installasjonen ferdig i løpet av 2023.

Norsk samarbeidspartner

Sea Twirl har allerede inngått intensjonsavtale med Westcon Yard om fabrikasjon og installasjon av turbinen, som skal ha 1 MW produksjonskapasitet.

Etter planen skal produksjonen skje ved Westcon sitt verft i Florø. Deretter skal installasjonen transporteres til Dommersnes Industriområde i Vindafjord kommune for komplett sammenstilling og testing.

Komplett turbin vil så bli slept til Bokn, hvor den skal installeres. Dommersnes Industriområde er med i kampen om å bli en betydelig aktør i den norske havvindutbyggingen.

Marin Energi Testsenter er svært fornøyd med at klagen nå er avvist.

– Dette er et enestående prosjekt som vi er svært glade for å få testet, sier prosjektleder Hanne Tvedt.