EU-ekspert mener at Norge er håpløst sent ute med havvindsatsingen

– Jeg vet ikke om det er riktig å si at oljen har gjort dere late, men den har påvirket dere.

De to planlagte feltene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.
De to planlagte feltene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.Foto: Norsk Industri/Leveransemodeller for havvind
Det sa Georg Riekeles, visedirektør i European Policy Centre, under NHOs årskonferanse, ifølge europe-cities.com.
Bakgrunnen for kommentaren er en vurdering av Norges havvindplaner, som fra regjeringens side er blitt frontet som det neste norske eksporteventyret med en gigantisk verdiskaping også på hjemmebane.

Visedirektøren i den europeiske tankesmien mener at de norske ambisjonene om en utbygging på 30 GW innen 2040 er for lite for sent.

– Storbritannia har et mål om 50 GW innen 2030, altså på under halve tiden. Danmark skal bygge kunstige energiøyer. Lille Belgia, med 60 kilometer kystlinje, har en ambisjon om å bygge ut 8 GW i løpet av sju år, sa Riekeles, og understreket at de norske planene etter hans syn plasserer oss i bakevja i forhold til å ta en lederposisjon på havvind.

Riekele spår at det er Danmark som kan bli den neste store energinasjonen i Nordsjøen. Ett av Norges problem er ifølge EU-toppen ingen norske representanter var til stede rundt forhandlingsbordet da Storbritannia, Danmark, Tyskland, Belgia, Nederland og EU-kommisjonen ble enige om å tidoble produksjonskapasiteten innen 2030.

Han mener også at den uforsonlige debatten om strøm og utenlandskabler har blitt en alvorlig hemsko som har senket det norske ambisjonsnivået.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) deltok på årskonferansen. Han mener Riekele bommer i sin analyse.

– Vi har en veldig klar havvindstrategi i Norge og er i full sving med den. Det er den nasjonale strategien vår, sier Vedum.

Han innrømmer at det har vært heftige diskusjoner rundt spørsmålet om utenlandskabler. Både Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II blir planlagt uten kabler til utlandet.

Den norske havvindindustrien har tidligere påpekt at en utenlandskabel ville kunne gjøre det mulig å bygge ut Sørlige Nordsjø uten statsstøtte.

– Det er ulike syn her, men vi mener det er rett å bruke den første utbyggingen til å bedre energibalansen innenlands, sier Vedum.

Equinor-sjef Anders Opedal avviser også at Norge er bakpå når det gjelder havvind.

– 30 gigawatt med havvind i 2040 er en stor ambisjon. Men det er å komme i gang som er viktig nå, sier han til NTB.

(Copyright)
Publisert 6. January 2023, kl. 06.27Oppdatert 6. January 2023, kl. 06.27