Europa-debut: Tar et turbinblad-jafs i Danmark og Tyskland

Høyanger-selskapet Gjenkraft tar sitt første steg ut i verden, og skal samarbeide med danske Kingo Wind for å resirkulere vindturbinblader.

Svein Tore Torvund, konsernsjef Gjenkraft.
Svein Tore Torvund, konsernsjef Gjenkraft.Foto:.

Gjenkraft er teknologiselskapet til Vest Resirkuleringssenter. Kystens Næringsliv sak om et unikt samarbeid med Brødrene Aa for noen uker siden fikk svært mange lesere.

Les den første saken om resirkulering av vindturbinblader under:

Gamle vindturbiner blir til båtinnredning. Og det er bare starten. Høyanger-selskapet er blant de første i verden som satser stort på resirkulering av vindturbiner.

I lang tid har vindturbiner blitt gravlagt i massegraver.

Ifølge en faktasjekk faktisk.no gjorde for noen år siden, er særlig turbinblader vanskelige å gjenvinne – akkurat som vindkraftmotstanderne hevder.
Det er ikke spesielt miljøvennlig. Men Gjenkraft fra Høyanger har funnet en løsning. Nå kan de snart gjenvinne 100 prosent av vindturbinbladene.

Første steg mot europeisk satsing

I forrige artikkel hos Kystens Næringsliv under ble det også nevnt om et mulig samarbeid med et dansk selskap.

Nå er det offisielt. Det blir avtale med våre naboer over Skagerrak.

Dermed kan styreleder Arvid Lønne puste lettet ut.

Han har jobbet med å få til et samarbeid med en utenlandsk partner i ett år nå.

– Denne avtalen med danskene i Kingo Wind betyr utrolig mye. Jeg vil strekke meg så langt å si at den betydde alt for starten på vår internasjonale satsing. Ikke minst var den en strategisk viktig kontrakt. Vårt mål er fem resirkuleringsfabrikker og 100 000 tonn med vindturbiner som resirkuleres årlig, sier styreleder Arvid Lønne hos Gjenkraft til Kystens Næringsliv.

Brukte turbinblader. Brukte turbinblader VRS Høyanger.Foto: Odd Arild Løseth

Nå har Gjenkraft to fabrikker; én i Høyanger og denne i Danmark. Sistnevnte skal etter planen også ta et jafs av det tyske markedet.

Han legger til at det ikke er utenkelig med en tredje fabrikk i løpet av året.

– Vi har blant annet snust litt på samarbeidsmuligheter i Skottland. Men vi tar ett steg av gangen, og har kommet godt i gang, sier Lønne.

Dansk-norsk-samarbeid

Det blir opprettet et dansk-norsk Joint Venture-selskap som har fått navnet ReComp Nordic.

– Vi skal tilby omfattende og bærekraftig løsning for resirkulering av utrangerte vindturbinblader. Gjennom dette samarbeidet vil det bli etablert et toppmoderne forbehandlingssenter i Silkeborg, Danmark, hvor utrangerte vindturbinblader vil bli omgjort til resirkulerbare avfallsstrømmer, sier finansdirektør i Gjenkraft Svein Tore Torvund.

Han legger til at planene er at innen 2025 forventes det første trinnet mot et industrielt anlegg å være operativt med en kapasitet på drøyt 1 000 tonn årlig.

(Copyright)
Publisert 13. June 2024, kl. 03.21Oppdatert 13. June 2024, kl. 05.31
GjenkraftVest ResirkuleringssenterHavvindindustri