Fra null til 1 milliard på tre år: Norsk gründer søker lisens for karbonlagring

Måtte leve på konen etter å ha droppet oljebransjen og startet eget selskap. Nå er selskapet verdt over én milliard kroner.

Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, gründer og administrerende direktør i Horisont Energi.
Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, gründer og administrerende direktør i Horisont Energi.Foto: Felix André Skulstad/Horisont Energi

Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen og Horisont Energi surfer på den grønne bølgen. Sammen med det internasjonale konsernet Neptune Energy søker han nå om lisens for karbonlagring i Nordsjøen.

Det skjer bare tre år etter at han startet selskapet. I løpet av disse årene har verdien av Horisont Energi steget til over 1 milliard kroner, ifølge Haugesund Avis.

Et eventyr

– Jeg så at ingen andre gjorde det. Og for meg var det en helt åpenbar mulighet. Det har vært et eventyr. Ingen dag har vært lik, sier han.

Horisont Energi og Neptune Energy lanserte tidligere i år karbonfangst- og lagringsprosjektet «Errai». Det nye feltet for karbonlagring som Olje- og energidepartementet nylig lyste ut og duoen nå vil søke på, ligger utenfor Farsund, like ved Yme-feltet, sør i Nordsjøen.

I dialog med leverandører

– Vi har et effektivt team som har lagt mye arbeid i å møte etterspørselen for CO2-lagring fra industrielle kunder i Europa og Norge. Vi er allerede i dialog med leverandører til offshorereservoaret, skipstjenester og CO2-terminalen på land. Det er gledelig å se at det er stor entusiasme blant ulike leverandører i markedet, sier Haukelidsæter Eidesen.

Errai-prosjektet skal etter planen motta rundt fire til åtte millioner tonn CO2 per år, med mulighet for å lagre mer i senere faser av prosjektet. Prosjektet omfatter et kaianlegg, landbasert terminal for mellomlagring av CO2 og en plan om permanent CO2 lagring i et offshore reservoar.

Arbeidsfordelingen mellom de to aktørene er tenkt som følger: Neptune Energy vil ha ansvaret for utviklingsfasen, mens Horisont Energi skal ta over som operatør når Errai-prosjektet kommer i drift – etter planen i 2025.

Fjerde lisens

Søknadsfristen for lisens går ut 3. januar 2023. Dette vil bli den fjerde tildelingen av areal til CO2-lagring på norsk sokkel.

I 2019 fikk Northern Lights, som er godt i gang med arbeidet på land i Øygarden vest av Bergen, den aller første lisensen. I april i år gikk det én til Equinor og én til Polaris-lageret, som Equinor, Horisont Energi og Vår Energi står bak.

– Dagens utlysning av areal for lagring av CO2 er et nytt bevis på den store industrielle interessen for å lagre CO2 i Norge. Regjeringen ønsker å legge til rette for at slik lagring kan bli en ny kommersiell næring i Norge. Det viktigste vi kan gjøre er å skape konkurranse om å tilby attraktive lagringslokaliteter. Da må vi tildele areal for videre utforskning av mulige lagringslokaliteter slik denne utlysningen er et nytt skritt i retning av, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) da utlysingen ble kjent.

(Copyright)
Publisert 6. November 2022, kl. 14.46Oppdatert 9. November 2022, kl. 17.26