Havvindutbygger ber fiskerne komme seg ned fra barrikadene

Men det skjer ikke med det første, om man skal tro Fiskarlagets respons.

Illustrasjonsfotoet viser et havvindanlegg i Gulen i Fensfjorden. Til høyre: administrerende direktør hos Source Galileo, Gunnar Birkeland.
Illustrasjonsfotoet viser et havvindanlegg i Gulen i Fensfjorden. Til høyre: administrerende direktør hos Source Galileo, Gunnar Birkeland.Foto: Ketil Svendsen/Jannicke Nilsen
Forrige uke la Multiconsult fram en rapport bestilt av en rekke havvindaktører, som skapte furore hos fiskernes organisasjoner. Fiskarlaget krevde rapporten trukket, og Fiskebåt og Pelagisk forening av også kritiske.

Tirsdag leverer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fram sine anbefalinger til utbygging av havvind for staten. Det er NVEs anbefalinger fiskernes organisasjoner sier de vil forholde seg til, i motsetning til Multiconsults.

– Ekstremt beklagelig

– Jeg uttaler meg kun på vegne av selskapet jeg er en del av, men jeg synes det er sterkt beklagelig at reaksjonene på rapporten ble som de ble, sier administrerende direktør Gunnar Birkeland i havvindutbyggeren Source Galileo Norge, til Fiskeribladet.

Selskapet søker om havvind på området Utsira Nord, og er ett av selskapene som hyret inn Multiconsult til å utarbeide rapporten som ble fremlagt forrige uke.

– Det fiskerorganisasjonene virker å reagere på er at havvindnæringen «kupper» debatten ved å komme NVE i forkant. Hva tenker du om det?

– Det er først og fremst ekstremt beklagelig. Hensikten vår blir misforstått. Det nevnes noen tall om hva som kan produseres i de områdene der som de har hengt seg opp i. Så er tallene nok presentert på en uheldig måte.

– Kom litt skeivt ut

Regjeringen har ambisjoner om en produksjon på 30 gigawatt innen 2040. I Multiconsults rapport skisseres 338 gigawatt. Det som er skissert er 46 felt som er egnede for havvind, med områder Multiconsult anslår det er lav sjanse for konflikt med andre interesser.

– Bakgrunnen i denne saken er at Multiconsult har utviklet et godt supplement til alt vi gjør, og som gjør oss bedre til å forstå konsekvensen av havvind. Så ser jeg at vi har kommet litt skeivt ut. Jeg ser at Fiskebåt, som deltok under lanseringen, forteller at rapporten lett kan misforstås, sier Birkeland.

– Det vi ville vise er at det er store arealer vi kan se på når vi skal komme til enighet om hvor havvinden skal plasseres, følger han opp.

Store forventninger

Men at rapporten kommer før NVE leverer sin «fasit» til staten mener han er uproblematisk:

– Timingen for rapporten mener jeg er veldig god. Hvorfor skal vi sitte her og holde igjen et faktagrunnlag? Vi er i en situasjon der alle sammen jobber for å få fram fakta og data, og alle har en lærekurve. Det er ikke slik at regjering og NVE sitter på alle svarene. Eller at havvindnæringen har det. I alle de årene jeg har jobbet i bransjen har vi jobbet godt sammen for å jobbe med løsninger, sier han.

Han viser til at det er store forventninger til NVEs arbeid som legges fram denne uken.

– Jeg tror ikke det er så stor forskjell om rapporten som nå er lagt fram hadde kommet før eller etter NVE sitt arbeid. Og det NVE legger fram skal forhåpentligvis ut på høring, og få et enda bedre faglig grunnlag. Da ser jeg ikke hvorfor timingen blir problematisk, sier Birkeland.

– Men jeg er enig i at måten rapporten ble presentert på ble litt feil, og at det kan tolkes at det skal produseres 338 gigawatt, følger han opp.

– Lite klokt

En som kritiserer måten rapporten ble presentert på og tidspunkt for når den ble fremlagt, er stortingsrepresentant Olve Grotle (H).

– Jeg tenker det lett kan bli et feilskjær for de som ønsker å bygge ut havvind. Å legge fram en slik ensidig rapport, der fiskeriene ikke er hørt, tror jeg er lite klokt. Jeg forstår godt at fiskeriorganisasjonene er provosert, sier Høyres stortingspolitiker Olve Grotle til Fiskeribladet.

Olve Grotle (H) er fiskeripolitisk talsperson i Høyre.Foto: Jan Willie Olsen

Han mener rapporten kan skade hele prosessen.

– Og ikke minst være uheldig og skadelig for de som ønsker havutbygging. Det er å skyte seg selv i foten. Det beste hadde vært å si at denne rapporten er et partsinnlegg, sier han.

– Fiskarlaget bør ta litt kritikk

Birkeland i Source Galileo Norge sier det må være greit å ta fram informasjon og kunnskap i media uten at andre går i skyttergravene.

– Det er ingen her, verken oss utbyggere eller myndighetene, som sier at man skal bygge ut en produksjon på 338 gigawatt. Likevel går fiskeriorganisasjonene på barrikadene nå. Fiskarlaget bør ta litt kritikk her. Jeg skjønner godt at de har behov for å markere seg, men skjønner ikke helt hvorfor de skal opp på barrikadene når hensikten vår er å finne den beste løsningen for 30 gigawatt, sier han.

Havet må deles

– Fiskernes organisasjoner virker å frykte å stå i en situasjon der man har tapt en del arealkamper mot havvind om en del år. Har du noen tanker om det?

– Det er ingen tvil om at man må dele havet med andre enn bare fiskerinæringen. Samtidig vil vi selvsagt ikke havne i konflikt med fiskerinæringen, og dette arbeidet var jo egentlig et ledd i det, sier Birkeland.

– Jeg oppfordrer dem til å komme ned fra barrikadene og ned til bordet. Vi har hatt et fantastisk samarbeid med fiskerne så langt, og ønsker at det skal bli enda bedre. En av Norges største styrker er å dele informasjon, følger han opp.

Forholder seg til NVE

Fiskeribladet har spurt Fiskarlag-leder Kåre Heggebø om å kommentere Birkelands anmodning om å komme ned fra barrikadene.

– Vi vil ikke kommentere den rapporten. Vi forholder oss til myndighetene og deres rapport som kommer tirsdag, skriver han i en SMS.

Fiskeribladet har vært i kontakt med Multiconsult, som står bak rapporten, om hva de tenker om responsen fra fiskernes organisasjoner. Selskapet viser til at oppdragsgiverne er rett instans til å uttale seg om debatten rundt den.

(Vilkår)
Leder i Norges Fiskarlag Kåre Heggebø ønsker ikke å kommentere havvind-rapporten ytterligere, og sier organisasjonen vil forholder seg til NVEs arbeid.Foto: Lena Knutli
Publisert 25. April 2023, kl. 08.41Oppdatert 25. April 2023, kl. 09.00
HavvindmøllerFiskarlaget NordKåre HeggebøSource GalileoHavrettskonvensjonen