– Det betyr veldig mye for oss. Å motta denne prisen på vegne av Rogaland fylkeskommune og alle de som har vært involvert i dette prosjektet er en stor ære, sa fylkesordfører Marianne Gudmundson Chesak under mottakelsen av prisen på Zerokonferansen i Oslo, ifølge Rogaland fylkeskommunes egen Facebook-profil.

Stor investering, store kutt

Med en prislapp på 110 millioner kroner ble Medstraum i høst tatt i bruk på en rute utenfor Stavanger. Verdens første helelektriske hurtigbåt i ordinær passasjertrafikk er eid av Rogaland fylkeskommune.

Den elektriske satsingen gir både store utslippskutt og kutt i driftskostnader. Kolumbus, selskapet som organiserer kollektivtilbudet i Rogaland på vegne av fylkeskommunen, brukte i fjor over 4,6 millioner tonn diesel på sine ti båter.

Båtenes samlede utslipp har lagt på mer enn 20.000 tonn årlig.

Den helelektriske hurtigbåten Medstraum. Foto: Marius Knutsen/Maritime CleanTech

Verdensnyhet

Satsingen på elektrisk hurtigbåt er noe som bokstavelig talt blir verdsatt av miljøbevegelsen.

«På førsteplassen har vi en verdensnyhet. Prosjektet er viktig for teknologiutvikling, utslippskutt og har stor overføringsverdi. Samtidig er dette et førsteklasses eksempel på hva som kan oppnås når kommunesektor, statlige, private aktører og teknologiutviklere går sammen om å oppnå felles mål. Da får vi verdens første utslippsfrie hurtigbåt i drift. Gratulerer Rogaland med prisen for årets lokale klimatiltak 2022!»

Dette er grunngivelsen fra juryen bak prisen.

Store muligheter

Medstraum er bygget på Fjellstrand verft i Hardanger. Katamaranen har plass til ca. 150 passasjerer, er 31 meter lang og ni meter bred. Den er utstyrt med to elektriske motorer og et batteri med en kapasitet på 1,5MWh. ladeeffekten er på over 2MW.

– Det har vært mange utfordringer underveis, med helt ny teknologi. Men vi har knekt koden. Denne måten å produsere hurtigbåter på gir nye muligheter for hele skipsfartsindustrien i Norge. Både for utslippsfri transport på sjø, og for eksport ut til den store verden. Vi vet det er et enormt behov for løsninger som dette globalt. Det viser også hvordan det offentlige gjennom modig satsing kan fremme innovasjon i privat næringsliv, sier Gudmundson Chesak.

Resultat av prosjekt

Medstraum er et resultat av TrAM-prosjektet, som ble initiert av næringsklyngen NCE Maritime CleanTech og koordineres av Kolumbus.

Prosjektets målsetning er å utvikle nye modulbaserte design- og produksjonsmetoder for hurtigbåter med nullutslipp som skal redusere kostnader og leveringstid.