Den siste tiden har flere døde hvaler blitt skylt i land på Atlanterhavskysten i USA, på strendene i New York og New Jersey.

18 hvaler er funnet døde i området i løpet av de to siste månedene.

Equinor vil bygge ut

Miljøverngrupper mener at dette skyldes den pågående utviklingen av havvindprosjekter i farvannet utenfor Atlanterhavskysten.

Her pågår det nå havbunnsundersøkelser og andre forberedelser til det som skal bli en massiv utbygging. Også Equinor vil ta del i det amerikanske havvindeventyret – både på østkysten og vestkysten.

USA har satt 110 GW produksjonskapasitet innen 2050 som nasjonalt mål.

Hvaldødsfallene har fått miljøaktivister til å kreve full stopp i alt arbeid inntil årsaksforholdene er nærmere avklart. De har fått støtte fra en gruppe ordførere i New Jersey.

Industri og forskere på lag

Erik Milito, leder i The National Offshore Industries Association (NOIA), avviser at det er havvindsaktiviteter som forårsaker dødsfallene.

– Som det fremgår i en fersk rapport fra the National Oceanic and Atmospheric Administration, har det helt siden 2016 funnet usedvanlige mange døde hvaler langs Atlanterhavskysten. Dette betyr at det har pågått lenge før man begynte aktivitet knyttet til havvind, sier Milito til oedigital.com.

Utsira kommune har lansert ideen om et forskningssenter som blant annet skal overvåke den norske havvindutbyggingens påvirkning på livet i havet.

NOIA mener at det er påkjørsler fra fartøy og tauverk som forårsaker de fleste hvaldødsfallene i USA.

I USA er institusjonene tilsvarende det norske Havforskningsinstituttet og Meteorologisk Institutt slått sammen i National Oceanic and Atmospheric Administration. De støtter foreløpig industriens konklusjoner.