Danske Ørsted, tidligere Dong Energy, gikk på ti år fra nær 100 prosent kull, olje og gass til verdensleder på havvind. I 2009 leverte daværende Dong Energik et resultat før skatt på 9,3 milliarder kroner, med kun seks prosent inntekter fra fornybar energi.

I 2018 hadde selskapet solgt seg helt ut av olje og gass. 94 prosent av inntektene kom fra fornybar energi, samtidig som resultatet hadde økt til 13,6 milliarder kroner.

– Kan fiske i havvindparker

I dag står Ørsted for 20 prosent av den utbygde kapasiteten på havvind globalt. Gjennom Blåvinge-konsortiet, et samarbeid med Fred Olsen Renewables og Hafslund, vil Ørsted nå søke lisens for utbygging både på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.

Vi har fått nyhetsbrev!
Redaksjonssjef Stig Erik Elliott oppdaterer deg ukentlig på det viktigste som skjer i maritim industri og leverandørnæring.

Hald Buhl, som er landsjef for Norge og Sverige i Ørsted, benyttet Fornybar Norges Årskonferanse til å uttrykke sterk fremtidstro i forhold til den mye omtalte sameksistensen mellom blant annet fisker og havvind når den norske utbyggingen nå skal starte for fullt.

– Det er basale årsaker til dette. For det første har utbygginger vist at havvindparker kan påvirke bestandene positivt fordi turbiner blir som rev som tiltrekker seg fisk. De fleste fiskeriaktiviteter kan også fortsette innenfor havvindparken, ettersom det er én kilometer mellom turbinene. Dessuten har fiskeribransjen dyktige sjøfolk som vi trenger. Mange fiskeriselskaper starter virksomhet innenfor havvind, sier Hald Buhl.

Utålmodige havvindutviklere ønsker å forsere utlysningen av områder. Elisabeth Sæther, statssekretær, OED. Foto: Jannicke Nilsen

Opptatt av kunnskap

Statssekretær Elisabeth Sæther sa under årskonferansen til Fornybar Norge blant annet at planene om havvindutbygging har utløst betydelig uro blant norske fiskere.

– Blant fiskerne er det en del som nå føler at vi har skylapper og vil kjøre på koste hva det koste vil, påpekte Sæther.

Hun legger til at hun er forberedt på en del tøffe tak når grensegangen mellom fiskeri og havvind skal gås opp i detalj.

– Ingen utbygginger kommer uten omkostninger, og det er også uenighet om en del forhold, blant annet hvor mye areal som trengs for å bygge ut en produksjonskapasitet på 30 GW, sier Sæther.

Hun ser på kunnskap som viktig i denne prosessen, og er klar på at man må han en felles forståelse for kunnskapsgrunnlaget i forbindelse med utbyggingene.

– Det betyr også at må invitere inn andre forskerstemmer enn de havvindbransjen selv bruker. Når havvindaktører og fiskeriinteresser skal diskutere fakta rundt havvind, er det ikke de samme forskerne som blir invitert, sier Sæther.