Energi- og telekomkonsernet Eidsiva investerer 50 millioner kroner i utvikling, bygging, og drift av solkraftverk sammen med solcelleselskapet Energia.

Eidsiva vil etter transaksjonen eie 16,67 prosent av aksjene i Energeia.

– Det at Eidsiva nå går inn på eiersiden i Energeia bygger på et etablert og godt samarbeid om planlagte solkraftverk i Innlandet og Viken. Ved å tre inn som eier i Energeia utvider partene den felles solkraftsatsingen til å gjelde hele Norge, sier konsernsjef i Eidsiva, Øistein Andresen.

Satser på solkraft

Eidsiva og Energeia har siden 2021 samarbeidet med utvikling av storskala solkraft, med ambisjon om å bygge og drifte felleseide solkraftverk i kombinasjonsdrift med landbruksvirksomhet i Innlandet, Oslo og Viken.

Eidsiva er et av Norges største energi- og telekomkonsern som eier av Norges største nettselskap Elvia, som deleier i vannkraftprodusenten Hafslund Eco Vannkraft og som en stor aktør innen bioenergi og fiber i Innlandet, Oslo og Viken.

Eidsiva er eid av Hafslund, Innlandet Energi Holding og Åmot kommune.

– Eidsiva har siden 2016 jobbet med å utvikle og levere solenergiløsninger. Kraftproduksjon ved hjelp av solceller har i løpet av få år blitt konkurransedyktig i Norge. Vi tror storskala solkraftproduksjon vil være en av løsningene for effektiv og trygg energiproduksjon i Norge. Derfor er vi fornøyd med å nå styrke vårt engasjement innen solkraft ved å bli en eier i Energeia, sier Andresen.

Noteres på børsen

Energeia er et norsk selskap som bygger og drifter solkraftverk for langsiktig eierskap i Norge og Nederland, og som har erfaring fra drift og eierskap av solkraftverk i Nederland og Italia, og et mindre engasjement i Myanmar. Energeia vil bli notert på handelsplattformen Euronext Growth.

Eidsivas økonomi og finansdirektør Petter Myrvold er valgt inn i styret til Energeia.

– Norge trenger mer grønn elektrisk kraft og Energeia ser frem til å samarbeide videre med Eidsiva om utvikling av solenergi i Norge. Sammen utvikler vi gode prosjekter og jobber frem løsninger for nettilknytning og energilagring, sier daglig leder i Energeia, Viktor Jakobsen.