Norge satser for fullt på havvind, og onsdag presenterte statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland, utlysningen for første områdene som er viet til fornybar energiproduksjon til havs i Norge.

– Å lede Norge gjennom det grønne skiftet, er en av våre viktigste oppgaver som regjering. For å utvikle Norge videre, er svaret på nesten alle spørsmål at vi trenger mer kraft. Derfor er dagen i dag en milepæl, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland spiser svele med brunost før pressekonferanse om havvind, om bord i den helelektriske båten MS Brisen på tur i Oslofjorden. Foto: Heiko Junge

Regjeringens ambisjon er å tildele områder for 30.000 MW fra havvind innen 2040, det vil si om lag like mye som hele Norges kraftproduksjon i fjor.

– Nå går startskuddet, og det er viktig at vi fortsetter å holde tempoet oppe, sier Støre.

Vil tildele i år

Selskaper som ønsker å bygge ut havvind på Sørlige Nordsjø 2, kan søke om å såkalt prekvalifisering. Da må de dokumentere at de har tilfredsstillende teknisk kompetanse, finansiell styrke og oppfyller krav til helse, miljø og sikkerhet. Mellom seks og åtte søkere får delta i en auksjon.

For Utsira Nord har regjeringen lagt opp til en konkurranse mellom tre aktører basert på kvalitative kriterier. Dette skal blant annet legge til rette for innovasjon og teknologiutvikling innen flytende havvind, heter det i regjeringens pressemelding.

– Nå ser vi frem til mange gode søknader fra aktuelle utbyggere, slik at vi kan tildele prosjektområdene senere i år, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

Begge tildelingene skal dermed skje innen utgangen av 2023.

Veien til havvind-lisens

Sørlige Nordsjø II:

Produksjon av fornybar kraft på første fase av Sørlige Nordsjø II tildeles én aktør gjennom en prekvalifiseringsrunde, etterfulgt av en auksjon og tildeling innen utgangen av 2023.

I prekvalifiseringen må søkerne dokumentere at de har tilfredsstillende teknisk kompetanse, finansiell styrke og oppfyller relevante krav til helse, miljø og sikkerhet gjennom prekvalifiseringskriteriene gjennomføringsevne, bærekraft og positive lokale ringvirkninger.

Søkere som blir prekvalifisert vil deretter få muligheten til å delta i en auksjon. Det er minimum seks og maksimalt åtte aktører som får delta i auksjonen.

Olje- og energidepartementet vil fremme en proposisjon til Stortinget med forslag om fullmakt til å inngå en tosidig differansekontrakt for støtte til fornybar energiproduksjon til havs fra første fase Sørlige Nordsjø II. Statens støtte gjennom differansekontraktene vil avgrenses gjennom et øvre tak.

Prosjektområde for havvind på Sørlige Nordsjø II blir tildelt etter en engelsk auksjon med åpen budgivning.

Utsira Nord:

Produksjon av fornybar kraft på Utsira Nord skal tildeles tre aktører gjennom en konkurranse basert på kvalitative kriterier.

Tildeling vil skje innen utgangen av 2023.

Utsira Nord er åpnet for en kapasitet på 1500 MW, og det er tre prosjekter som vil bli tildelt prosjektområde basert på de kvalitative kriteriene.

Dersom NVEs arbeid med identifisering av nye områder og kapasitetsutvidelse viser at det er mulig å utvide kapasiteten, vil det bli vurdert å øke kapasiteten inntil 750 MW.

Etter tildeling av prosjektområdene skal aktørene utrede konsekvenser og modne områdene videre, før det gjennomføres en konkurranse om statsstøtte.

Regjeringen vil legge fram en proposisjon for Stortinget med forslag til kostnadsramme og tilsagnsfullmakt. I proposisjonen vil regjeringen foreslå at ett prosjekt ikke oppnår støtte.

Regjeringen vil videre foreslå at prosjektene som oppnår støtte tildeles støtte til 500 MW hver, men får eventuell opsjon til å bygge ut 750 MW. Prosjektet som ikke får støtte vil beholde retten til arealet for en periode, kan benytte seg av det generelle virkemiddelapparatet og vil kunne delta i eventuelle fremtidige konkurranser som statsstøtte for havvind.

Søknadsfristen for Sørlige Nordsjø II er 4. august 2023 og for Utsira Nord er den 1. september 2023.

Nye utlysninger i 2025

Energikommisjonens rapport, som ble lagt frem tidligere i år, peker på at Norge må bygge ut mer fornybar kraft raskere enn før, blant annet ved å gjøre flere ting samtidig.

Derfor er det allerede startet et arbeid for å vurdere nye arealer til havvind, og regjeringen legger opp til at det vil være en ny runde med utlysninger i 2025.

– En forutsetning for oss har vært dialog med ulike interessegrupper for å sikre god sameksistens. Norge har gode tradisjoner for å utvikle sokkelen skrittvis, og det gjør vi også når vi skal levere på havvindsatsingen vår, sier Aasland.

– Norge har store muligheter innen havvind. De norske havområdene er fem ganger større enn våre landarealer, og det er mye vind langs kysten vår. I tillegg har vi dyktige fagfolk og bedrifter som bidrar til å utvikle denne teknologien, sier Støre.

– Endelig er ventetiden over

Offshore Norge påpeker at en riktig havvindsatsing vil øke krafttilgangen til Norge, gi økt forsyningssikkerhet og sikre norsk sokkels posisjon som energileverandør. Det kan også bidra til å nå norske og europeiske klimamål, avslutter Blindheim.

– Dette har våre havvindselskaper og vi ventet lenge på, og endelig er ventetiden over. Det er bra regjeringen har holdt fremdriften de har lovet. Flere land ser de samme mulighetene for å utvikle en havvindnæring og leverandørindustri, og det er derfor avgjørende at regjeringen opprettholder tempoet, sier Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge.

Blindheim er fornøyd med at regjeringen legger til rette for at to prosjekter på Utsira Nord kan få statsstøtte.

– Så må vi se om alle prosjektene kan realiseres med det som nå legges frem. Det vil være viktig for å sikre investeringer i leverandørkjeden, nå ambisjonene vi har satt oss for havvind og at det legges til rette for oppbyggingen av et hjemmemarked, fortsetter Blindheim.