KPMG-rapport: Grunnrente kan i verste fall gi vindkraftkonkurser

Vindkraftverk trenger overgangsordninger, mener Norwea og Energi Norge.

En ny rapport tar for seg effekten av grunnrenteskatt for eksisterende vindkraftverk.
En ny rapport tar for seg effekten av grunnrenteskatt for eksisterende vindkraftverk.Foto: Østfold Energi/Zephyr

Vindkraftverk risikerer konkurs som følge av grunnrenteskatten for vindkraft, advarte Norwea forrige uke da de ga sine innspill til energikommitens høring om statsbudsjettet.

Overfor E24 viste Norwea til en rapport under arbeid fra KPMG som skulle bekrefte påstanden. Nå er rapporten ferdig, og den bekrefter at vindkraftverk, i ytterste konsekvens, kan gå konkurs.

KPMG-rapporten analyserer virkninger av regjeringens forslag til 40 prosent grunnrenteskatt for eksisterende vindkraftverk.

Norwea har hele tiden fryktet at det kan bety kroken for døra for vindkraftverk med lav lønnsomhet, spesielt de som har inngått langsiktige kraftkontrakter (PPA) om å selge strømmen til industribedrifter.

Nå har de funnet ut hvordan.

«Den foreslåtte grunnrenteskatten vil i ytterste konsekvens kunne føre til konkurser. Dette gjelder særlig for vindkraftverk som er ferdig avskrevet skattemessig» står det i KPMG-rapporten.

Halvparten av vindkraftverkene

– Vi har beregninger som viser at det er kraftverk som vil gå konkurs. Det gjelder først og fremst dem som har hatt fulle avskrivninger. Det er omtrent halvparten av de vindkraftverkene som vi har. Dramatikken med dette kan være stor, sa Norwea-sjef Åslaug Haga til E24 forrige uke.

Rapporten analyserer tre ulike vindkraftprosjekter, alle satt i drift i 2021 med en betydelig andel av produksjonen solgt gjennom PPA-kontrakter (langsiktig kraftkontrakt).

Vindkraftverk som allerede er ferdig avskrevet vil komme i betalbar grunnrenteposisjon allerede i 2023, i Ifølge KPMGs analyse:

«Disse verkene vil ha negative kontantstrømmer etter at renter og avdrag på gjeld er betalt, og vil ikke kunne overholde sine forpliktelser uten ytterligere tilførsel av kapital eller endring av lånevilkår. Mislighold av forpliktelser vil i ytterste konsekvens kunne medføre konkurs».

Det kan også bli dramatisk for vindkraftverk som ikke er helt nedskrevet skattemessig.

«For vindkraftverk som ikke er ferdig avskrevet, men som har lave skattemessige verdier, vil grunnrenteskatten bli betalbar tidligere. Dette vil kunne resultere i negative kontantstrømmer etter betjening av gjeld, og dermed fare for konkurs om det ikke tilføres ytterligere kapital», står det i rapporten.

Siden halvparten av vindkraftverkene har langsiktige kraftavtaler med norsk industri, vil vindkraftskatten også kunne ramme kraftforedlende industribedrifter som Alcoa, Hydro og Eramet, skriver Norwea på sine nettsider.

Ber om overgangsordning

Langt i fra alle vindkraftverk har superprofitt, derfor etterlyser Energi Norge en overgangsordning som hindrer at kraftverk går konkurs eller får avkastningen sterkt redusert.

– Vindkraft har i dag ingen ekstraordinært høy avkastning, og vi er helt nødt til å få på plass en overgangsordning slik at vi unngår konkurser og sikrer eksisterende kraftverk en normalavkastning. Stortinget må be regjeringen komme tilbake med et konkret forslag til dette når grunnrenteskatten skal innføres, sier Eivind Heløe, leder av Energi Norges avdeling Fornybar og miljø i en pressemelding.

Rapporten er bestilt av Norwea i samarbeid med deres nye partner Energi Norge, som onsdag kveld bekreftet at de slår seg sammen og danner organisasjonen Fornybar Norge fra 1. januar.

KMPG tar forbehold om at analysen er et øyeblikksbilde basert på utvikling i markedsmessige og økonomiske forhold, og at den er basert på opplysninger de har fått av oppdragsgiver.

(Copyright)
Publisert 3. November 2022, kl. 10.39Oppdatert 9. November 2022, kl. 10.50
vindkraftNorweaEnergi NorgePPA