Norsk teknologi vekker internasjonal interesse for grønnere, blått hydrogen
Blått hydrogen kan fort bli et grønnere alternativ til grønt hydrogen. I hvert fall hvis ZEG Power sin hydrogenproduksjon med integrert karbonfangst vinner frem.
– Du spiser ikke av det grønne fatet, men tar en fossil kilde og gjør den grønn, sier Arild Selvig til Kystens Næringsliv.
Selvig er administrerende direktør i ZEG Power, og har som kongstanke å gjøre norsk naturgass – blått hydrogen – om til en ren, grønn energi for Norge og Europa – uten å røre ved forsyningen av ren elektrisk kraft.
– Du utnytter en fossil energiform som har stor verdi for Norge.
Når pilotanlegget kommer i drift, vil det i første fase produsere rundt ett tonn rent hydrogen hver dag. Teknologiselskapet har etter 20 års forskning og utvikling endelig utsikt til å skalere opp sin egen, unike ZEG ICC-teknologi, altså ren hydrogenproduksjon med integrert karbonfangst.
Det gjør det mulig å skille hydrogen fra den problematiske CO2-gassen på en energieffektiv måte.
Mister halvparten av energien
Grønt hydrogen er samtidig en viktig utfordrer for naturgass-hydrogen, med ymse elektrolyseanlegg i emning langs Norskekysten. Selvig er imidlertid noe skeptisk til alle planene, og mener at man må våkne litt.
– Jeg sliter personlig med å se at alle disse planene er særlig smarte. Du tar ren elektrisk kraft direkte fra gridet og mister rundt halvparten av energien i elektrolyseprosessen fra elektrisitet til hydrogen. Du biter deg derfor fort i halen når du har underskudd av ren elektrisk kraft.
– Derfor har vi også stor tro på gassbasert, ren hydrogenproduksjon med CO2-fangst for å bidra til energiomstillingen i Europa.
Selvig forteller at det er stor interesse for ZEG sin teknologi i land med store gassressurser.
– Det omfatter både Storbritannia, Nordvest-Europa, USA og Midtøsten. De ser potensialet for ren hydrogenproduksjon basert på naturgass, mener han.
På startstreken
Reduksjonen i CO2-fotavtrykket er bare et lite skritt unna, med oppstart for pilotanlegget som skal leveres til den CCB-eide kunden H2 Production allerede i første halvår av 2023. Da går ZEG og kunden sammen i gang med et innkjøringsprogram for Enova, for å optimalisere driften av anlegget.
Dette foregår på CCB-basen på Kollsnes i Øygarden kommune utenfor Bergen, og er resultatet av et strategisk samarbeid som kom i stand i 2019. Vegg i vegg ligger også det viktige Northern Lights-prosjektet, som skal sikre store andeler i Norges ambisjoner om karbonfangst og -lagring.
Gassprisene spiller inn
Administrerende direktør i CCB Energy og H2 Production, Ronny Haufe, har i et innspill til Olje- og energidepartementet bedt om møte for å diskutere tiltak. Alternativet kan være å revurdere fremtidige prosjekter. Det kan bety at det blir vanskelig å komme inn på samme spor igjen.
Selvig minner imidlertid på at der fremdeles er «en del ugjort» på infrastruktursiden langs kysten for å få hydrogenet frem til sluttbruker.
Mer på gang for ZEG
Utviklingen og testene av teknologien har pågått i 20 år, blant annet ved Institutt for energiteknikk på Kjeller. Så langt har testene strukket seg til uker. Nå skal teknologien endelig få prøvd seg over måneder og år.
Og der er mer på gang for ZEG Power. I desember 2021 fikk de, sammen med SLB og andre industripartnere, midler fra Forskningsrådet. Den går til oppskalering av teknologien, og omfatter også forskningsinstitusjonene Institutt for energiteknikk, Universitetet i Oslo og Sintef.
– Det gjør at vi kan ta teknologien til et nivå der vi kan betjene større industrielle virksomheter. Første kontrakt er planlagt tidlig i 2024, med 20 til 30 ganger kapasitetsøkning i forhold til anlegget vi leverer nå.
(Vilkår)