Det ble klart mandag.

Som Kystens Næringsliv tidligere har omtalt, vil de to flytende havvindprosjektene, som har en samlet kapasitet på opptil 1,9 GW, stå sentralt i elektrifiseringen av olje- og gassplattformer i skotsk farvann.

Vårgrønn samarbeider med Flotation Energy om både Green Volt og Cenos. Foreløpig har de to ikke satt noe tidspunkt for endelig finansieringsavgjørelse.

– Men som vi har vist med å komme tidlig i gang med konsekvensutredninger vil vi fortsette å jobbe for rask fremdrift for prosjektet for å kunne levere kraft så raskt som mulig, sier Beate Triantafilidis, senior kommunikasjonsrådgiver i Vårgrønn.

Vårgrønn
  • Vårgrønn er et norskbasert havvindselskap og et joint venture mellom det globale energiselskapet Plenitude (Eni) og den norske energigründeren og investoren Hitecvision.
  • Selskapet eier 20 prosent av havvindparken Dogger Bank, der partnerne er Equinor og SSE.
  • Vårgrønn har som mål å bygge ut havvind i sentrale nordeuropeiske markeder.
  • Vårgrønn har dannet et konsortium med Å Energi (fusjon av Agder Energi og Glitre Energi) og Corio Generation (tidligere Green Investment Group) for havvindutbygging på Sørlige Nordsjø II.
  • Sammen med Equinor ønsker Vågrønn også å bygge flytende havvind på Utsira Nord.

Start i 2027

– GreenVolt skal også ha tilknytning til land, slik at potensiell overskuddskraft blir tilbudt britiske forbrukere. Dermed bidrar prosjektet til viktig dekarbonisering og økt tilgang til strøm, sier direktør for markedsanalyse og samfunnskontakt, Erik Dugstad i Vårgrønn.

Cenos forventes å bidra med 5.5 TWh til det britiske nettet på land.

Mens Greenvolt etter planen skal i produksjon i 2027 med en kapasitet på 500 GW fordelt på opp mot 35 flytende havvindturbiner, er planlagt produksjonsstart for Cenos satt til 2028.

Snakker med leverandører

Cenos nordøst for Aberdeen vil ha en kapasitet på 1400 MW, noe som er på størrelse med norske Utsira Nord.

Allerede før eksklusivitet kom på plass, var Vårgrønn klar på at de nå vil jobbe med å knytte enda sterkere bånd til leverandørindustrien i forbindelse med de to prosjektene.

– Vi har god dialog med i leverandørindustrien, og flere norske aktører leverer til Dogger Bank-prosjektet, som vi har eierskap i. Også i Skottland arbeider vi sammen med vår partner Flotation Energy for oppfølging og samtaler med leverandørindustri, og vi vil bygge dette vesentlig videre gjennom 2023, sier Dugstad.

Fornøyd med tildelingen

I en pressemelding mandag opplyser Vårgrønn og samarbeidspartner Flotation Energy at de er svært fornøyd med å ha fått eksklusivitet for prosjektene.

– Flotation Energy og Vårgrønn er glade for at Crown Estate har anerkjent kvaliteten på søknadene deres for både Green Volt og Cenos, og at de har nå muligheten til å inngå eksklusivitetsavtaler for disse svært ambisiøse prosjektene, samt fortsette dialogen med interessentene som er nødvendige for å få dem realisert.