Raser etter NVEs havvindforslag: – Rystende og skremmende

Fiskebåt og Fiskarlaget er overrasket over omfanget av NVEs havvindfremlegging. Pelagisk Forening er sterkt kritisk til det som er lagt frem.

Styreleder i Pelagisk forening, Kristian Sandtorv, er negativ til det som ble lagt frem av NVE tirsdag.
Styreleder i Pelagisk forening, Kristian Sandtorv, er negativ til det som ble lagt frem av NVE tirsdag.Foto: Robert Nedrejord

– Det er rystende og skremmende, sier styreleder i Pelagisk Forening, Kristian Sandtorv, til Fiskeribladet.

Ordene faller rett etter at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) lanserte 20 områder der Norge potensielt kan bygge ut havvind for å nå ambisjonene om å produsere 30 gigawatt. NVE mener det er lav sjanse for interessekonflikt her, men poengterer at videre utredning må skje før det kan åpnes for havvind.

Frykter for biologien

Flere andre direktorat har også spilt inn sine syn. Av de 20 områdene har Fiskeridirektoratet stilt seg uenig til det ene i Skagerrak på grunn av fiskeriaktiviteten der. Men Sandtorv viser også til de andre områdene, som strekker seg fra helt sør i landet og nord til Barentshavet.

– Jeg føler at fiskerorganisasjonene ikke rekker frem med sine syn. Vi skal leve av havet i mange generasjoner fremover, og verden trenger proteiner mer enn strøm nedover mot Europa. Jeg tenker det er viktigere med mat enn strøm, sier Sandtorv.

Selv frykter han for biologien i havet med vindkraft.

– Og hva om det viser seg at vi en dag ikke har bruk for vindmøllene, og eksempelvis står igjen med en knekt sildebestand? Det er det jeg er nervøs for, sier han.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) gjentok overfor Fiskeribladet tirsdag at fiskerne ikke skal jages fra fiskefeltene som følge av havvind.
Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.Foto: Lena Knutli

Oppfordrer til deltakelse

Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen sier til Fiskeribladet at han har forståelse for Pelagisk forenings frykt.

– Jeg skjønner frykten. Da er det viktig å være aktiv i den videre prosessen, og bidra til ytterligere kunnskap, sier han til Fiskeribladet.

Fiskeridirektoratet har bidratt med kunnskap om disse områdene inn til NVE, blant annet når det gjelder fiskeartenes vandringsmønster og fangstmengde i de ulike områdene.

– Det er viktig å huske på at disse 20 områdene er mye større enn det man trenger for å produsere regjeringens mål om 30 gigawatt. Dette er områder som er plukket ut, og som skal videre utredes, sier han til Fiskeribladet.

– Håper de er ærlige og redelige

Fiskarlagsleder Kåre Heggebø sier at det er overraskende og foruroligende at det er så store areal som ble lagt frem.

– Så får vi håpe de er ærlige og redelige når de sier det er bruttoareal, der noe vil forsvinne og noe justeres.

Kåre Heggebø leder Fiskarlaget.Foto: Robert Nedrejord
– Bakke-Jensen oppfordrer til å være aktiv i videre arbeid her: er det noe Fiskarlaget vil gjøre?

– Ja. Vi som organisasjon prøver å være konstruktive. Vi skal skape best mulig resultat for medlemmene våre. Og vi oppfatter det slik at olje- og energiminister Terje Aasland er på samme linje som oss: dette skal diskuteres og konsekvensbehandles, sier han.

– For tidlig å si noe

I en pressemelding uttaler Fiskebåt at organisasjonen er overrasket over omfanget som ble presentert tirsdag.

– NVE påpeker at det vil være områder med interessekonflikter. Foreløpig er det for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser dette kan få for fiskerinæringen, uttaler administrerende direktør Audun Maråk.

Han viser til at både statsministeren og fiskeriministeren flere ganger har slått fast at fiskeriinteressene skal tas hensyn til.

Administrerende direktør i Fiskebåt, Audun MaråkFoto: Julie Arntsen

Han påpeker at Fiskebåt imidlertid har registrert at Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet ikke har fått medhold i å hindre utbygging i området Sønnavind i Skagerak.

– Vi merker oss også at Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II, har økt både i areal og kapasitetsutvidelse. Skal vi lykkes med å få til en fredelig sameksistens med hensyn til bærekraftig forvalting av ressursene, ivaretakelse av de tradisjonelle fiskeriene, så må resultatet av denne prosessen være i tråd med regjeringens lovnader om å ikke svekke fiskeriressursene eller føre til at fiskerne må oppgi viktige fiskefelt, uttaler Maråk i meldingen.

(Vilkår)
Publisert 26. April 2023, kl. 06.13Oppdatert 26. April 2023, kl. 06.13
HavvindmøllerHavrettskonvensjonen