Spår ny strømkrise som kan ramme norske kystbedrifter

Internasjonal ekspert frykter at deler av den franske industrien må stenge ned på grunn av energimangel.

Det franske atomkraftverket Chooz.
Det franske atomkraftverket Chooz.Foto: Raimond Spekking

Om du har virksomhet i Frankrike, leverer til eller importerer fra det franske markedet, risikerer du å møte problemer på nyåret, skal vi tro den internasjonale strømeksperten Gerard Reid. Reid er en av grunnleggerne av Alexa Capital, et britisk konsulentselskap som bidrar med analyser og finansieringsløsninger rettet mot det grønne skiftet.

Gerard Reid, Alexa Capital.Foto: Privat

Reid regnes som en internasjonal kapasitet på strøm- og energimarkedet. Nå roper han varsku om forholdene i Frankrike.

Halvparten av landets atomkraftverk er i øyeblikket stengt på grunn av vedlikeholdsarbeid. Ifølge Reid risikerer Frankrike i januar å mangle rundt 25 GW strøm som skulle vært levert fra slik kraftverk.

– Spørsmålet er om det vil komme rullerende utkoblinger av strøm eller nedstenging i industrien. Jeg tror ikke at EDF (Électricité de France, red.anm.) vil klare å få mange nok kraftverk opp igjen til å levere de 25 GW som trengs, skriver Reid i en Linkedin-post.

Også i Frankrike har strømprisene skutt i været. Strøm innkjøpt for levering i januar 2023 er nå priset til drøyt 10.000 kroner per MWh. I fjor lå tilsvarende pris på drøyt 2.000 kroner, mens det for bare to år siden kostet i overkant av 500 kroner per MWh.

(Copyright)
Publisert 6. November 2022, kl. 16.14Oppdatert 9. November 2022, kl. 10.38