Stigende kurve for CO₂-utslipp: – Hvert år må være som 2020

Koronaåret 2020 var nemlig et unntaksår, forteller Norce-forsker.

Olje og gass er viktige kilder til CO2-utslipp. Her boreriggen Leiv Eriksson i Barentshavet.
Olje og gass er viktige kilder til CO2-utslipp. Her boreriggen Leiv Eriksson i Barentshavet.Foto: Aleksander Nordahl
Jörg Schwinger er forsker ved Norce og Bjerknessenteret, og er en av fire forskere ved Bjerknessenteret som har bidratt til årets karbonbudsjett som 11. november ble presentert på klimatoppmøtet COP27 i Sharm-El-Sheik, forteller Norce på egne hjemmesider.

– Skal en nå målet på 1,5 grader global oppvarming, må hvert år fremover være som unntaksåret 2020, sier Schwinger.

Det er i hovedsak flere menneskeskapte kilder til CO2-utslipp til atmosfæren. Forbrenning av olje, gass og kull og sementproduksjon, og avskoging nevnes som hovedgrunner.

Knekk i kurven

2020 ga ifølge Norce «en knekk i kurven». Nå er de globale karbonutslippene tilbake i stigende kurve, og over nivået i 2019.

Forskernes rapport viser også tall på at havet tar opp rundt en fjerdedel av de menneskeskapte utslippene. Samtidig som det er knyttet mye usikkerhet rundt tall for opptaket i havet, viser forskningen at opptaket øker i takt med økte utslipp.

– Både data og modeller viser at havet tar opp mer og mer Co₂ etter hvert som utslippene øker. Dette er i tråd med kjemiske og fysiske lover, forteller Are Olsen, professor ved Bjerknessenteret og Geofysisk Institutt ved Universitetet i Bergen.

Han forklarer dette med at havet blir undermettet og tar opp mer CO₂ når utslippene i atmosfæren øker.

(Vilkår)
Publisert 21. November 2022, kl. 09.25Oppdatert 21. November 2022, kl. 09.25
co2Utslipp